HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804402


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 08.09.2014.
Udžbenici na bunjevačkom – bez reakcije Hrvatske
 
Udžbenici na bunjevačkom – bez reakcije HrvatskeHrvatska zajednica u Srbiji razočarana je nereagiranjem matične zemlje na izravno miješanje u identitetske odnose države izdavanjem udžbenika za nastavu na bunjevačkom govoru, na ćirilici.

Donaciju udžbenika koji pohađaju nastavu na bunjevačkom govoru od predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u čelništvu hrvatske manjine drže kao miješanje države u identitetske prijepore bunjevačkih Hrvata, objavila je RTV:

Član Međuvladina mješovita odbora Srbije i Hrvatske Tomislav Žigmanov ocjenjuje da država favorizira zajednicu Bunjevaca na štetu onih koji sebe smatraju Hrvatima.

Na ovaj način država se nastavlja otvoreno miješati u identitetska pitanja bunjevačkih Hrvata, kaže Tomislav Žigmanov.

"Dok Republika Srbija do sada nije izdvojila niti jedan dinar za tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku, na što je zakonom obvezna, ovom je gestom predsjednik Nikolić izričito poručio svim građanima hrvatske nacionalnosti da su Bunjevci ti koji su na strani njegovih ne samo simpatija, nego i otvorenih akcija koje na koncu završavaju tiskanjem udžbenika", rekao je Žigmanov.

"Očekivali smo da bi Hrvatska uputila pitanje srpskom veleposlaniku u Zagrebu, nakon ovoga što se dogodilo, zbog čega sada imamo udžbenike na bunjevačkom govoru, inače dijalektu novoštokavske ikavice, koja pripada jezičnoj baštini hrvatske kulture", rekao je Žigmanov, te podsjetio kao to predstavlja i otuđivanje hrvatskoga naslijeđa.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je osobnom donacijom pomogao tiskanje udžbenika za predmet "Bunjvački govor s elementima nacionalne kulture".


 


Pogledajte foto galeriju