HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804403


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 14.09.2014.
«Kraljice Bodroga» predstavile drugi nosač zvuka (Foto galerija)
 
«Kraljice Bodroga» predstavile drugi nosač zvuka (Foto galerija)«Kraljice Bodroga», ženska pjevačka skupina iz Monoštora, predstavila je sinoć u Subotici u Franjevačkom samostanu, drugi po redu nosač zvuka, koji nosi naslov «Faljen Isus, Divice!».

Drugi njihov CD izašao je uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH).

Pjesme predstavljaju izbor vokalne glazbene građe sačinjen od pjesama posvećenih Blaženoj Djevici Mariji, takozvanih Marijanskih pjesama.

S obzirom na to da se pjesme koje su na ovome nosaču zvuka ne nalaze na svakodnevnom repertoaru već se pjevaju samo u određenim prigodama, marijansko pivanje nije lako održati živim, kaže pored ostalog recenzentica diska etnomuzikologinja Tamara Štricki. Posebno, podsjeća, nije ga lako izvoditi usklađeno kao što je to kod naših Šokica koje sada možemo čuti.

Ostvarenje «Faljen Isus, Divice!» predstavlja jedan od prvih nosača zvuka kojeg sačinjavaju marijanske pjesme u kulturnom prostoru Hrvata u Vojvodini. Zanimljivo je promatrati pjesme koje imaju duhovni karakter i posvećene su biblijskom temama, a izvode se pučki onako kako to čine «Kraljice Bodroga» na šokački način.


 


Pogledajte foto galeriju