HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804402


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 22.09.2014.
Vinkovačke jeseni
 
Vinkovačke jeseniU proteklih 10 dana Vinkovci su po 49. put bili središte folklornih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj. Smotra folklora uspjela je u svom glavnom cilju, prikazati svu raskoš bogatstva tradicije, ali i puno više od toga. Hrvatsku zajednicu u Srbiji predstavljali su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić i HKUD «Vladimir Nazor» iz Sombora.

Vinkovačke jeseni su mjesto razmjene kulturnih iskustava, događanja i tradicije, ali i mjesto na kojem se mjeri politički rejting relevantnih hrvatskih institucija i pojedinaca, podsjeća Petar Kuntić.

«Tko ne dođe na Vinkovačke jeseni, ne predstavlja čimbenik u hrvatskom političkom životu. Čelnici hrvatske zajednice iz Srbije svake su godine na ovoj manifestaciji i tako pokazuju brojnu i političku vitalnost u domicilnoj zemlji», kaže Kuntić, za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Posljednjeg dana u Svečanom mimohodu ulicama Vinkovaca prošlo je skoro 80 KUD-ova. Najveće kolo u Vinkovcima i Zagrebu zaplesalo je oko 10.000 ljudi, a završni dio programa, u večernjim satima, otvorilo je 18 KUD-ova.

U mimohodu se predstavilo 77 kulturno-umjetničkih društava s oko 3500 folkloraša u nošnjama, koji su uz pjesmu i ples prošli ulicama grada Vinkovaca. Njih je pratilo nekoliko tisuća posjetitelja.


 


Pogledajte foto galeriju