HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804407


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 25.09.2014.
Zabrana održavanja okruglog stola govori u prilog stajalištima o sve većoj provincijalizaciji Subotice
 
Zabrana održavanja okruglog stola govori u prilog stajalištima o sve većoj provincijalizaciji SuboticeHrvatsko nacionalno vijeće, kao suosnivač Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, iznimno je neugodno iznenađeno usmenom odlukom gradonačelnika Subotice Jenőa Maglaija od 24. rujna 2014. da ne dozvoli korištenje Plave vijećnice Gradske kuće u Subotici 26. rujna 2014. za održavanje stručno-znanstvenoga skupa o identitetu Bunjevaca , unatoč tomu što je dvorana unaprijed rezrvirana i tema skupa najavljena.

Iako je to učinio pod izlikom nemiješanja u identitetske i političke sporove između Bunjevaca koji se osjećaju Hrvatima i onih koji niječu svoje hrvatsko podrijetlo, ukazujemo da se gradonačelnik na ovaj način zapravo otvoreno svrstao na stranu onih Bunjevaca koji se ne osjećaju Hrvatima, budući da je u istoj dvorani 14. kolovoza 2014. održan panel o usmenom narodnom blagu, običajima i tradicijama bačkih Bunjevaca, u organizaciji KUD-a Bunjevka iz Subotice te privremene uprave Bunjevačkoga nacionalnog vijeća.

Naglašavamo da se zabrana gradonačelnika ne odnosi na politički skup, već je uglednim sveučilišnim profesorima i doktorima znanosti iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine zabranjeno da iznesu stručna saznanja i argumentaciju o podrijetlu i identitetu Bunjevaca u Gradskoj kući, koja bi trebala biti dom svih Subotičana i svih etničkih zajednica u gradu za kojega je pisac povijesti grada István Iványi svojedobno kazao da je uloga Bunjevaca u njegovoj povijesti toliko dominantna da je formirala svekoliki karakter grada, običaje i ondašnji život.

Zato je zabrana korištenja Plave vijećnice, u kojoj se inače održavaju okrugli stolovi, paneli i predstavljanja knjiga o različitim pa i političkim temama, tim više ponižavajuća ne samo za zajednicu bunjevačkih Hrvata već i za Suboticu, jer proizlazi da više uvažavanja imaju članovi mjesnih KUD-ova i raspuštenih nacionalnih vijeća nego sveučilišni profesori i doktori znanosti, što, nažalost, govori u prilog stajalištima o sve većoj provincijalizaciji Subotice.


dr. sc. Slaven Bačić
predsjednik


 


Pogledajte foto galeriju