HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 804405


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 26.09.2014.
Stručni skup o identitetskim sastavnicama i prijeporima bunjevačkih Hrvata (Foto Galerija)
 
Stručni skup o identitetskim sastavnicama i prijeporima bunjevačkih Hrvata (Foto Galerija) Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata i danas izazivaju polemike, pa čak i političke nesuglasice, u kakvoj je sjeni održan današnji znanstveno-stručni okrugli stol na ovu temu. Dionici okruglog stola upravo su istaknuli kako se ne može isključivo putem političkog djelovanja stvarati narod i njegovo kulturno i identitetsko naslijeđe, te da je, kako su rekli, bunjevačko pitanje, zapravo ne znanstvene već političke prirode...

Bunjevačko pitanje izrazito se aktualizira od početka političkoga raspada Jugoslavije u drugoj polovici osamdesetih godina prošloga stoljeća, iako postoji i manji niz napisa o bunjevačkom identitetu kao nehrvatskom, uglavnom faktografski netočnih, politički pretencioznih, ali znanstveno "tankih", rekao je ovom prilikom pravni povjesničar i glavni urednik Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca dr. Slaven Bačić.

«Bunjevačka ne-hrvatska zajednica nema niti elementarnih kapaciteta iznijeti vlastite kuturne i političke projekte. Cijeli projekt zapravo vodi srbijanska znanost i konzervativna srbijanska politika», kaže dr. Bačić.

Dr. sc. Mario Bara s Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu kaže da se na temelju odbačenih znanstvenih paradigmi (modela) pokušava konstruirati jedan novi identitet. Znanost iz raznih disciplina je dokazala njihovu pripadnost hrvatskom području, kaže dr. Bara.

Na skupu su pored eminentnih znanstvenika iz Srbije i Hrvatske bili i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić, konzul Dragan Đurić, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Milan Bošnjak i direktor Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.


 


Pogledajte foto galeriju