HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802945


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 25.10.2014.
MMO: Pomaknulo se s mrtve točke rješavanje otvorenih pitanja
 
MMO: Pomaknulo se s mrtve točke rješavanje otvorenih pitanjaSrbijanska strana uključena u rad Međuvladina mješovita odbora (MMO) Srbije i Hrvatske pokazala je zainteresiranost za rješavanje preostalih neriješenih preporuka, izjavio je nakon sjednice ovoga međudržavnoga tijela u Zagrebu jedan od njegovih članova dr. Slaven Bačić.

On je u izjavi za RTV, za dnevnik na hrvatskom jeziku, dodao i kako je zadovoljan što je supredsjedavajući sa srbijanske strane obećao osobno se angažirati po pitanju udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku.

Srbijanska strana će se također angažirati i oko još uvijek neriješenog zastupničkog mjesta u republičkoj Skupštini za hrvatsku zajednicu u Srbiji, istaknuo je pored ostalog supredsjedatelj Odbora sa srbijanske strane, državni tajnik u Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije Zoran Mašić.

On je dodao kako je prioritet otvaranje katedri hrvatskoga i srpskog jezika na visokoškolskim ustanovama na kojima bi se školovali nastavnici koji će držati nastavu s učenicima u Srbiji na hrvatskom jeziku i u Hrvatskoj na srpskom jeziku.

Dodao je kako vjeruje da se na sljedeću sjednicu u Beogradu i najvjerojatnije u Vojvodini, neće čekati dulje od šest do devet mjeseci.

Supredsjedateljica sa hrvatske strane, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević je istaknula da je hrvatski prioritet priprema za tiskanje hrvatskih udžbenika, a vjeruje da će se, na temelju jučerašnjih odluka, taj posao realizirati vrlo brzo. U vezi s izborom predstavnika hrvatske nacionalne manjine u srbijanski parlament, ocijenila je da je to pitanje koje se ne može riješiti brzo jer je «potreban velik angažman u Srbiji», ali prepoznali su ga «kao nešto što je nužno riješiti i kao nešto na čemu se radi».

Šesta sjednica mješovitog Međuvladinog odbora održana je u srijedu i četvrtak, 22. i 23. listopada, u Zagrebu, u Državnoj rezidenciji u Visokoj, i u Općini Vrhovine, gdje živi visok postotak srpskog stanovništva.

Međuvladin Mješoviti odbor osnovan je temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma.

(SJ, HINA, RTV)


 


Pogledajte foto galeriju