HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766345


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 02.07.2015.
Izložba «S Božjom pomoći»
 
Izložba «S Božjom pomoći» U Suvenirnici u prizemlju Gradske kuće u Subotici u srijedu, 1. srpnja je otvorena izložba «S Božjom pomoći», na dvije teme: «Katoličko divojačko društvo i Dužijanca» i «Bunjevačka tradicijska obuća»...

Izložbu su priredili Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo", u suradnji s Gradskim muzejom u Subotici. Autori izložbe su etnologinja Senka Davčik, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, te Dejan Kovač i Ivan Piuković.

Izložba prikazuje sačuvane izvorne dokumente koji potječu iz pismohrane župe Isusova uskrsnuća u Subotici. Oni su vezani za osnutak i djelovanje Katoličkog divojačkog društva, tu su zapisnici sa skupština, razni izvještaji i dopisi. Izloženi su i izvorni barjaci, te izvorne fotografije koje su pretvorene u digitalni oblik i tiskane.

Bunjevačka narodna nošnja zauzima istaknuto mjesto u tradiciji i kulturi bunjevačkih Hrvata. U sklopu ove teme, izložena je tradicijska obuća, kao neizostavni dio odijevanja.

Izložba se može pogledati do 10. kolovoza.


 


Pogledajte foto galeriju