HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765104


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 09.07.2015.
Vlada u predstojećem razdoblju posebno posvećena nacionalnim manjinama
 
Vlada u predstojećem razdoblju posebno posvećena nacionalnim manjinama Članovi Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije održali su sjednicu u utorak, 7. srpnja. Glavna tema bili su mediji.

Ovom je prilikom istaknuto kako će biti potrebno pronaći novi prikladniji model vlasničke preobrazbe medija u javnom vlasništvu s višejezičnim programima. Znajući da su ovi mediji tržišno neodrživi, a manjinsko-jezična programska struktura mora se zadržati, dani su prijedlozi za drugačiji model privatizacije.

Ovom drugom po redu sjednicom je predsjedavao predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić, jedan aktivnih sudionika sastanka, kaže kako je ukazano na specifičnosti u odnosu na pojedine sredine.

«Potaknuto je pitanje različitih modela privatizacije. Premijer je čak predložio da se rok za zadržavanje manjinske programske strukture produži na deset godina. Međutim, ukazano je na problem neatraktivnosti lokalnih medija i veoma je upitno koliko njih uopće može biti privatizirano zato što nisu ekonomski održivi», kaže dr. Bačić.

U diskusiji je predsjednik HNV-a dr. Bačić naveo da je rješenje moguće i putem civilnih organizacija, kojim je putem krenula i hrvatska zajednica, u slučaju da se ugase javni mediji s hrvatskim programom. Međutim, na taj način je zajednica ograničena, upozorava Bačić.

«Naše pravo na manjinsku samoupravu koje se u ovom pogledu ogleda u davanju mišljenja resornom ministarstvu za razne projekte, uopće se ne uzima u obzir. Dva puta smo dobili odgovor da je njihovo stručno povjerenstvo jedino mjerodavno za to pitanje. Prema tome sam iznio problem da kada želimo riješiti nedostatak, nas država zapravo sputava ograničavajući naša manjinska prava.»

Na ovu diskusiju premijer Srbije je pozitivno reagirao, kaže Bačić.

U nastavku slijede zaključci Savjeta za nacionalne manjine.

I

Nakon šest godina pauze, obnovljen je dijalog između predstavnika Vlade Republike Srbije i nacionalnih saveta nacionalnih manjina u okviru Saveta za nacionalne manjine. Predstavnici Vlade Republike Srbije i nacionalnih saveta nacionalnih manjina su se aktivno uključili u realizaciju Zaključka Saveta za nacionalne manjine od 29. aprila 2015. godine. Period između dve sednice Saveta obeležile su aktivnosti na sprovođenju Zaključka, kao i aktivnosti na izradi AP (akcionog plana) za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, u okviru AP za pregovaračko poglavlje 23. U radnu grupu za izradu AP za ostvarivanje prava nacionalnih manjina uključeno je i 11 predstavnika nacionalnih saveta.

U periodu maj-jun 2015. godine, kao što je Zaključkom utvrđeno, održani su radni sastanci resornih ministara (Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja), sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Održana je i Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina posvećena sprovođenju Zaključka. Na održanim sastancima razmatran je jedan broj pitanja koja su predložena od strane Koordinacije nacionalnih saveta. U narednom periodu nastaviće se rad na daljoj realizaciji Zaključka.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavestiće Kooordinaciju nacionalnih saveta i Kancelariju za ljudska i manjinska prava o obezbeđivanju udžbenika za školsku 2015/2016. godinu, dok će preostala teme koje se odnose na obrazovanje biti razmatrane u okviru Radne grupe za izradu AP za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Imajući u vidu današnju dopunu Izveštaja, Ministarstvo kulture i informisanja će, u okviru Radne grupe za izradu AP za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, razmatrati preostala pitanja od značaja za ostvarivanje prava na informisanje

II

U narednom periodu aktivnosti Vlade će biti naročito usmerene na izradu Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, kao ključnog dokumenta kojim će se definisati mere koje će doprineti unapređivanju položaja pripadnika nacionalnih manjina (u okviru AP za pregovaračko poglavlje 23). Sledeća sednica Saveta za nacionalne manjine će biti posvećena razmatranju Radne verzije Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.


 


Pogledajte foto galeriju