HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802945


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 14.02.2016.
Pojačati sudjelovanje manjina u tijelima vlasti
 
Pojačati sudjelovanje manjina u tijelima vlasti Centar za istraživanje etniciteta održao je sastanak s predstavnicima političkih stranaka, nacionalnih vijeća i drugih organizacija nacionalnih manjina o zastupljenosti nacionalnih manjina u lokalnim, pokrajinskim i državnim vlastima. Sastanak je održan u prostoru Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, u petak, 12. veljače...

Glavna tema razgovora s predstavnicima političkih stranaka, nacionalnih vijeća i drugih organizacija nacionalnih manjina bila je o zastupljenosti nacionalnih manjina u lokalnim, pokrajinskim i državnim tijelima vlasti.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić istaknuo je pored ostalog kako nije sporno da neki Mađar ili Hrvat primjerice, koji je član neke većinske stranke sudjeluje u radu nacionalnog vijeća, već je pak problem što iza njega stoji stranka koja nije manjinska, s vlastitim interesima, dok većinu nacionalnih vijeća kontroliraju neke druge nemanjinske stranke.

Prisutni su bili dvoje predstavnika Bunjevaca, troje predstavnika Hrvata i jedan iz zajednice Mađara.

Nakon prošlogodišnjeg provedenog istraživanja, predložen je model integrativne politike multikulturnosti u kojem se, pored ostalog, Centar zalaže za stvaranje uvjeta za ostvarivanje pune kulturne autonomije nacionalnih manjina i djelotvorno sudjelovanje u odlučivanju manjinskih samouprava. Nastavlja se s istraživanjima koja imaju za cilj utvrditi stanje i predložiti moguća rešenja u vezi s političkom zastupljenosti nacionalnih manjina u vlasti i sudjelovanjem nacionalnih manjina u radu tijela, organizacija, ustanova, službi i poduzeća koja obavljaju javne ovlasti.

Ova pitanja su dugo otvorena u našem društvenom i političkom životu, a aktualnost im daje kako proces pridruživanja Srbije EU (Akcioni plan za poglavlje 23), tako i najavljeni izvanredni parlamentarni izbori.

Nastojeći prikupiti odgovarajuće podatke i mišljenja, stručnjaci Centra - prof. dr. Goran Bašić, prof. dr. Ljubica Đorđević, dr. Jelena Lončar, Nataša Miljković, razgovarali su s predstavnicima političkih stranaka, nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, lokalnih samouprava, javne uprave, Narodne skupštine, Skupštine AP Vojvodina, nevladinih organizacija. Podatke će koristiti samo u svrhu istraživanja i u cilju predlaganja rješenja koja su u najboljem interesu nacionalnih manjina. Pored toga određenom broju stručnjaka, političara i aktivista nacionalnih vijeća i drugih organizacija nacionalnih manjina uputit će upitnik s pitanjima za koja u Centru smatraju da su od značaja za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina.


 


Pogledajte foto galeriju