HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803747


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 15.02.2016.
Za vijeća nacionalnih manjina u Srbiji 245 milijuna
 
Za vijeća nacionalnih manjina u Srbiji 245 milijuna Za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji iz proračuna je za 2016. godinu izdvojeno 245 milijuna dinara, izjavila je direktorica vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava dr. Suzana Paunović, a prenosi RTV...

Hrvatsko nacionalno vijeće po ovom će osnovu dobiti 13 milijuna dinara.

Prije sastanka s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, Paunović je novinarima u Beogradu rekla da je za najmnogobrojniju nacionalnu manjinu - mađarsko vijeće, izdvojen 61 milijun dinara, dok će bošnjačko vijeće dobiti 26,6 milijuna, a romski 22,1 milijun.

Predsednik Mađarskog nacionalnog vijeća Jenő Hajnal ocijenio je da je suradnja s Kancelarijom dobra i izrazio nadu da će ubuduće biti još bolja. Dodao je kako većinu sredstava iskoriste za financiranje raznih projekata iz područja kulture i medija.

Predsjednica Bunjevačkog nacionalnog vijeća Suzana Kujundžić Ostojić navela je da bez sredstava iz proračuna Srbije, Bunjevci kao nacionalna manjina ne bi mogli postojati, jer nemaju drugu matičnu državu osim Srbije.

To vijeće, kao i makedonsko dobit će po sedam milijuna dinara. Albansko će dobiti 13,1 milijun, rumunjsko 1,3 milijuna, slovačko 18,4 milijuna dinara. Savez židovskih općina Srbije dobit će 3,8 milijuna dinara, rusinsko vijeće 9,2 milijuna, aškalijsko 3,6, bugarsko 7,7 milijuna dinara, vlaško 7,5 milijuna, češko četiri, grčko 3,5 milijuna, egipatsko 3,7 milijuna, njemačko i slovensko po 4,1 milijun, ukrajinsko 4,6 milijuna i crnogorsko 7,7 milijuna dinara.


 


Pogledajte foto galeriju