HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802945


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 19.02.2016.
Hahn: Srbija dužna osigurati održivost manjinskih medija
 
Hahn: Srbija dužna osigurati održivost manjinskih medija Srbija je dužna osigurati održivost medija na manjinskim jezicima, naveo je europski komesar za proširenje Johannes Hahn u odgovoru hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir.

Prema priopćenju iz kabineta Petirove, koja mu je pisala o gašenju Radio Subotice, «jedinog radija u Srbiji koji je svakodnevno emitirao program na hrvatskom jeziku», Han je u odgovoru naglasio da Europska komisija pomno prati situaciju s medijima na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, prenosi Hina.

On je, kako se navodi, «istaknuo da su srbijanske vlasti dužne osigurati financijsku potporu medijima koji emitiraju program na jezicima manjina i očuvaju, na lokalnoj razini, emitiranje programa namijenjenih nacionalnim manjinama, sukladno s preporukama Savjetodavnog odbora za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina».

Hahn je na kraju naveo i da će prava manjina biti tema narednih rundi pregovora sa Srbijom, priopćio je kabinet Petirove.

Petir je u pismu komesaru ocijenila da je gašenjem Radija Subotica Srbija «još jednom ozbiljno prekršila prava hrvatske nacionalne manjine», i ocijenila da Srbija ne bi smjela koristiti neuspjeli proces privatizacije kao izgovor za nepoštovanje manjinska prava.


 


Pogledajte foto galeriju