HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2019. godine    


Broj posjeta: 789951


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 26.02.2016.
Ozlijeđen opat franjevačkog samostana u Baču
 
Ozlijeđen opat franjevačkog samostana u Baču Opat franjevačkog samostana u Baču ozlijeđen je noćas kada su nepoznate osobe upale u taj objekt.

Fra Špehar je prebačen u Klinički centar u Novom Sadu, gdje mu je pružena liječnika pomoć. U franjevačkom samostanu nisu htjeli dati nikakve podrobnije informacije, a policija je obavila očevid.

Policija je isto poslijepodne uhitila napadača. Kod njega su pronađene ukradene crkvene relikvije.

U Kliničkom centru u Novom Sadu novinarima je potvrđeno da je J.Š. (1951) zadobio teške tjelesne ozljede i da je zadržan na liječenju. U toj instituciji su objasnili da će J.Š. nakon ukazane liječničke pomoći u Urgentnom centru biti smješten na Kliniku za neurohirurgiju, gdje će nastaviti daljnje liječenje.

Predsjednik općine Bač Dragan Stašević priopćio je danas da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, pa tako i noćašnji razbojnički napad na Franjevački samostan u Baču i fizičko nasilje nad Fra Josipom Špeharom. Stašević je istaknuo da je prema prvim informacijama iz policije cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi predmeti od vrijednosti.

«Uvjeren sam da je u pitanju razbojništvo čiji je pljačka osnovni motiv i vjerujem da ovo kazneno djelo nema drugu zaleđinu», ocijenio je čelnik općine Bač. On je pozvao sva mjerodavna tijela da u što kraćem roku poduzmu neophodne mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti počinitelja, a sve građane općine Bač da sačuvaju tradiciju međusobnog razumijevanja, multietničnosti, poštovanja različitosti i zajedničkog života čime se odlikuje općina Bač.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u priopćenju poslanom javnosti netom nakon prvih objava događaja, snažno osuđuje napad na predstojnika franjevačkog samostana u Baču fratra Josipa Špehara i očekuje od mjerodavnih tijela vlasti Republike Srbije da počinitelje pronađu i procesuiraju.

«S velikom zabrinutošću smo primili vijest da je nasiljem, premlaćivanjem i pljačkom okončan upad nekoliko osoba u franjevački samostan u Baču, a posebno zabrinjava činjenica je fratar Josip Špehar uz konstatirane teške tjelesne ozljede zadržan na liječenju Novom Sadu», navodi se u priopćenju.

U nastavku, DSHV priopćuje da ovo na žalost nije usamljeni slučaj nasrtaja na predstavnike Katoličke crkve. U svibnju prošle godine na sličan način je opljačan i pretučen župnik u Slankamenu. Ovoga puta to se dogodilo u Baču, a otuđena je vrijedna imovina koja pripada kulturnom prostoru hrvatske zajednice i na taj način je, čini nam se, i više nego negativno poslana poruka ovdašnjim Hrvatima katolicima.

Slika Radosne gospe, koja je opljačkana iz samostana u Baču, donijeta je dolaskom Hrvata poslije oslobođenja od Turaka i jedan je od najstarijih dokaza o boravku Hrvata na ovom prostoru.

Također su zabrinjavajuće i prve medijske objave u kojima prevladava kvalifikativ o nasilju iz koristoljublja, kao i u slučaju iz svibnja prošle godine. Smatramo kako se napadi na predstavnike katoličke crkve ili Hrvata ne mogu podvoditi pod kategoriju nasilja motiviranog koristoljubljem, već da ovi slučajevi imaju elemente zločina motiviranih i mržnjom prema Hrvatima tj. prema katoličkoj crkvi, upozorava se uu priopćenju DSHV-a.

Tamošnji Hrvati ne vjeruju da je napad izveden samo iz koristoljublja. Od ukupno oko 16.000 stanovnika općine Bač, 1200 je Hrvata. Franjevački samostan za njih je, kažu, simbol opstojnosti Hrvata Šokaca na tom prostoru Bačke. Lokalne vlasti pozivaju građane da, kako kažu, sačuvaju tradiciju međusobnog razumijevanja i multietničnosti.

Napad je osudilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. MVEP najoštrije osuđuje napad, koji se dogodio 26. veljače 2016. u bačkom Samostanu Uznesenja blažene Djevice Marije, na gvardijana fra Josipa Špehara. Očekujemo da će počinitelj ili počinitelji biti odgovarajuće kažnjeni, priopćeno je iz Ministarstva.

«Osuđujem takav čin nasilja prema svećeniku i očekujem od srbijanskih tijela da što prije nađu počinitelja i da odgovore što se dogodilo jer to je ono što se ne smije događati», izjavio je potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko novinarima u Trogiru. Istaknuo je kako želi vjerovati da motiv napada na svećenika Špehara nije motiviran njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću, odnosno zato što je Hrvat i katolik.


 


Pogledajte foto galeriju