HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802947


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 29.02.2016.
HNV: Osigurati zajamčena zastupnička mjesta za Hrvate
 
HNV: Osigurati zajamčena zastupnička mjesta za Hrvate Predsjednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) dr. Slaven Bačić ocijenio je danas da u Srbiji ne postoji ni politička volja ni zainteresiranost za provođenje Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj, koji je postao punovažan prije 12 godina.

«Redovito se događa da na i inače rijetke sastanke Srbija pošalje nekompetentne predstavnike, koji nisu čak ni članovi Međuvladina odbora. Pri tome, za sastanke se pripremaju na brzinu., netom pred održavanje susreta, a da se u međuvremenu nijedna od preporuka nije ispunila», naveo je Bačić.

On je također istaknuo kako Srbija mora osigurati zajamčena zastupnička mjesta u republičkom parlamentu za političke predstavnike Hrvata. «Dva su ključna pitanja koja Srbija, iako ih je potpisala, ne provodi: zajamčena zastupnička mjesta predstavnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini i razmjerna zastupljenost u tijelima vlasti na svim razinama».

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici danas je održan Okrugli stol s naslovom «Analiza provođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Hrvatske» u organizaciji Centra za regionalizam.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ocijenio je ovom prilikom da je Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina u Srbiji na margini interesa javnosti, političke klase i institucija koje bi ga trebale provoditi. «Sporazum su potpisale dvije države koje imaju različite demokratske dosege, pri čemu u svim kriterijima prevaga ide na stranu Hrvatske», kazao je Žigmanov.

Prema njegovim riječima, vojvođanska vlast se za svo vrijeme pokazala mnogo racionalnijom i spremnijom izaći ususret rješavanju problema hrvatske zajednice koja u njoj živi.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić rekao je da je provođenje spomenutog sporazuma obvezujuće za obje države. On je ponovio da su parlamentarna i zastupljenost hrvatske manjine u tijelima vlasti ključna pitanja koja bi morala biti na dnevnom redu sastanaka Međuvladine mješovite komisije, na čijem bi čelu, ocijenio je, trebali biti premijeri ili predsjednici ovih država. Markotić je rekao i da je uvjeren da će ključna pitanja biti riješena u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji, otvaranjem poglavlja 23, koje se, osim na pravosuđe, odnosi i na prava manjina.


 


Pogledajte foto galeriju