HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. lipanj 2019. godine    


Broj posjeta: 776923


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec travanj   

| 15.04.2016.
Vojvođanski Hrvati u službenom posjetu ministru Kovaču
 
Vojvođanski Hrvati u službenom posjetu ministru Kovaču Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, prvi put od dolaska na vlast, primio je u Zagrebu predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji.

Vojvođanski Hrvati žele primjenu zajamčenog mandata u parlamentu Srbije koji je predviđen međudržavnim sporazumom i omogućio bi im sudjelovanje u političkom odlučivanju, rekli su naši predstavnici u Zagrebu u razgovoru sa šefom hrvatske diplomacije Mirom Kovačem.

Kovač je izrazio uvjerenje da će Hrvatska u suradnji s kolegama iz Srbije uspjeti riješiti ovo pitanje u procesu približavanja Srbije Europskoj uniji.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je da su današnjim posjetom «prvi put primljeni kod predstavnika novih vlasti» Republike Hrvatske.

Žigmanov je izrazio nadu u skori prijem kod premijera Hrvatske i ostalih predstavnika državnih vlasti. Kovač je ponovio u izjavi za novinare da Hrvatska sa Srbijom želi partnerske, prijateljske odnose poput Njemačke i Francuske.

Susret je održan dan nakon što je hrvatsku javnost uzburkao non-paper iz kojeg je vidljivo da Europska komisija smatra da pitanje srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ne treba biti uvjet za otvaranje pregovora u poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

(Hina)


 


Pogledajte foto galeriju