HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802952


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 22.08.2016.
U Surčinu osnovana hrvatska čitaonica Fischer
 
U Surčinu osnovana hrvatska čitaonica Fischer Jučer je u dvorištu župe Presvetog Trojstva u Surčinu, održano posvećenje
prostorija i svečano obilježavanje osnutka hrvatske čitaonice «Fischer».

Prostorije je blagoslovio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i time označio početak svečanog programa koji su pripremili domaćini. Nakon uvodnih riječi predsjednika Hrvatske čitaonice «Fischer» Josipa Volarića i potpredsjednika preč. Marka Kljajića, uspješan rad poželjeli su i čestitke uputili opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu dr. sc. Stjepan Glas, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, a svojom prisutnošću ovaj događaj je počastio i đakovačko-osječki nadbiskup u miru dr. sc. Marin Srakić.

O pjesniku koji je u ovoj župi proveo svoj životni vijek, Pavlu Pavlovskom, govorio je preč. Kljajić a o njegovoj poeziji sabranoj u knjizi «Srijemski bokal» govorila je Katarina Čeliković, samostalna stručna suradnica u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Stavljajući ga u kontinuitet hrvatskoga pjesništva na ovom zavičajnom prostoru, ona je rekla kako je Pavlovski pjesnik Srijema, iskren i jednostavan, neposredan, vjernik koji primjećuje čovjeka u stalnoj zahvalnosti Bogu bez obzira na mnoge poteškoće kroz koje prolazi. Njegovu su poeziju govorili unuka Lela Stošić, praunuka Marija Stišići prijatelj Ivica Ljevar, a uglazbljenu pjesmu kao i druge svirao je domaći nedavno osnovani sastav «Momci sa Orešca».

Ovom prigodom predsjednik Likovne udruge «Cro art» iz Subotice Josip Horvat darovao je Hrvatskoj čitaonici sliku, a prve knjige je u ime Zajednice Hrvata Zemuna Knjižnice i čitaonice «Ilija Okrugić» – Zemun darovao predsjednik Zvonimir Rajković. U programu, koji je vodila glumica Željka Jelić, nastupili su i tamburaši petrovaradinskog HKPD «Jelačić» i ženska pjevačka skupina HKPD «Stanislav Preprek» iz Novog Sada.

Na koncu programa svima su u ime Hrvatske čitaonice «Fischer» na dolasku i sudjelovanju u ovom lijepom događaju zahvalili župnik preč. Marko Klajić i Katica Naglić. a domaćini su se potrudili pripremiti i bogat domjenak te je ugodno, prijateljsko druženje nastavljeno uz tamburaše.


 


Pogledajte foto galeriju