HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802949


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 27.08.2016.
Održana 40. po redu sjednica HNV-a
 
Održana 40. po redu sjednica HNV-a Izmjena osnivačkog akta Novinsko-izvadačke ustanove «Hrvatska riječ», kao i članova Upravnog i Nadzornog odbora ustanove, te davanje prijedloga za članove Upravnog i nadzornog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, glavne su točke dnevnog reda o kojima su vijećnici raspravljali na sinoć održanoj, 40. po redu sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Izmjenom članova Upravnog odbora NIU Hrvatska riječ ovo tijelo je sada čine većinom novi članovi, koji će ovu dužnost obavljati sljedeće četiri godine. Bila je to jedna od važnih točaka dnevnog reda sinoćnje sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Čulo se i mišljenje da bi Hrvatska riječ trebala biti manje centralizirana.

Osnivačka prava u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata ostvaruju se zajednički s Vladom AP Vojvodine, te je Vijeće sukladno tome dalo svoje prijedloge.

Bilo je riječi i o godišnjem natječaju za raspodjelu sredstava kulturnim udrugama. O natječaju za izravno financiranje hrvatskih udruga, predsjednik HNV-a je naglasio da se prilikom raspodjele posebno vodilo računa s obzirom na već završene natječaje raspisane od Republike, Pokrajine, lokalnih samouprava i Veleposlanstva Republike Hrvatske, kao i na nedostatak novčane moći samoga HNV-a.

Izneseno je ovom prilikom i mišljenje kako sport i kultura nisu isto, te da treba definirati kriterije za dodjelu sredstava, jer su dodijeljena i udrugama za sportske aktivnosti.

Na sjednici je razmatran i jedan broj točaka protokolarne prirode, uz više ili manje rasprave među vijećnicima.


 


Pogledajte foto galeriju