HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 802946


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 31.08.2016.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini u Tavankutu i u Subotici
 
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini u Tavankutu i u Subotici Dugometražni igrani film «Šegrt Hlapić», redatelja Silvija Petranovića bit će prikazan u Donjem Tavankutu, u petak, 2. rujna na Etno salašu Balažević, u 18 sati.

Ekranizacija najpoznatijeg hrvatskog dječjeg romana, film za djecu «Šegrt Hlapić» redatelja Silvija Petranovića s ukupno 142.797 gledatelja potvrdio se kao najgledaniji hrvatski dječji film od početka 90-ih. Film je po ocjenama gledatelja pobjednik Pula film festivala 2014. i nagrađen je nagradom publike Zlatna vrata Pule. Silvije Petranović nagrađen je za režiju na festivalu dječjeg filma u Kalinjingradu. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Isti je film na programu u Subotici, u subotu, 3. rujna, s početkom u 10 sati u Art kinu «Lifka». Nakon obiju projekcija bit će upriličen razgovor s redateljem Silvijom Petranovićem.

U Donjem Tavankutu, u subotu, 3. rujna 2016. na Etno salašu Balažević s početkom u 20 sati, u povodu prve godišnjice smrti glumca Vlatka Dulića, bit će prikazan dugometražni igrani film «Most na kraju svijeta» redatelja Branka Ištvančića.

Film je snimljen u koprodukciji između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske i HRT-a. Ovaj triler nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a gledatelje vraća u atmosferu kasnih devedesetih godina. Prije kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu u Montrealu, film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2014. godine.

Program se odvija u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, Art kina Lifka iz Subotice te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s HKPD «Matija Gubec» i OŠ «Matija Gubec» iz Tavankuta. U okviru međunarodne suradnje i ove se godine program održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na projekciju je slobodan.


 


Pogledajte foto galeriju