HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. kolovoz 2019. godine    


Broj posjeta: 803752


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 22.08.2016.
Hrvati iz Srbije na skupu o hrvatsko-srpskim odnosima
 
Hrvati iz Srbije na skupu o hrvatsko-srpskim odnosima U Golubiću kraj Obrovca u Hrvatskoj, od 19. do 21. kolovoza održan je tradicionalni znanstveni skup i skup političara koji je posvećen hrvatsko-srpskim društveno političkim odnosima. Skup je organiziran od strane Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruge za povijest, demokraciju i pomirenje iz Golubića...

Deveti je to po redu međunarodni skup (znanstveni simpozij) o hrvatsko-srpskim odnosima pod nazivom «Hrvatsko srpski odnosi; izbjeglice i migranti, mirna koegzistencija i rješavanje krize». Skup u Golubiću je okupio relevantne političke aktere na državnoj i lokalnoj razini, predstavnike civilnog sektora, medija, neovisne eksperte itd.

Premda je tema bila pretežito usmjerena na neriješena pitanja i izazove koje sa sobom donosi migrantska kriza, na skupu je bilo riječi i o drugim relevantnim pitanjima, pa tako i aktualnim položajima hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj. Otvorena pitanja koja postoje i dalje između dvije države, dodatno su produbljeni pogoršavanjem migrantske krize koja je pogodila i teritorij Zapadnog Balkana. Viđenje postojeće situacije i pregled aktualnog položaja Hrvata u Srbiji kao i mogućih perspektiva unapređenja dao je prof. Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.


 


Pogledajte foto galeriju