HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766333


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 21.10.2016.
Brnabić: Neće biti revizije Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina
 
Brnabić: Neće biti revizije Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Akcijski plan za manjinska prava u okviru pregovaračkog poglavlja 23 definira veliki broj aktivnosti i one se uglavnom bave posljedicama dva korijenska problema – davanja prioritete resornim umjesto manjinskim zakonima te izostanak sustavnog financiranja od države programa manjinskih institucija. Istaknuo je to predstavnik hrvatske zajednice Darko Sarić Lukendić na današnjem sastanku s ministricom uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić...

Brnabić je izjavila da neće biti revizije Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u okviru Poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, već da će se ići u njegovu potpunu realizaciju.

Susretu su pored navedenih prisustvovali vršiteljica dužnosti direktora Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, te predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji.

Izlažući ovom prilikom, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić je ukazao:

«Želim se zadržati na krupnim temama, na krupnoj slici da je u korijenu svih ili većine problema s kojima se sve nacionalne zajednice suočavaju u Republici Srbiji zapravo veliki stupanj međusobne neusuglašenosti resornih zakona sa Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

Nažalost suprotno praksi u susjednim državama, državne institucije u ovakvoj situaciji uglavnom ili redovito daju primat resornim zakonima. Sva nacionalna vijeća zauzela su po tom pitanju zajednički stav da to nije dobra praksa i budući da ova dva zakona reguliraju određene specifične slučajeve oni bi morali imati svojevrsni status lex specialis zakona u odnosu na resorne zakone.

Također kada smo radili Akcijski plan nismo uspjeli ugraditi aktivnost u Akcijski plan o ostvarivanju prava nacionalnih manjina koja bi definirala obvezu da se ova dva, za nas ključna zakona, definiraju kao lex specialis u odnosu na resorne zakone. Mislim kako je to jedna od dvije velike i ključne manjkavosti Akcijskog plana. Druga se naravno odnosi na odsustvo spremnosti predstavnika državnih tijela u toj radnoj skupini da se ugradi obveza državnih institucija da se sustavno i redovito financiraju programske aktivnosti ustanova i institucija čiji su osnivači nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Po Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina nacionalna vijeća imaju pravo osnivati ustanove, institucije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe jezika i pisma ali nema obveze države Srbije financirati te institucije. Ovo su dva krupna pitanja i mislim kako su u korijenu problema s kojima se mi suočavamo. Akcijski plan definira veliki broj aktivnosti i one se uglavnom bave posljedicama ova dva problema koji su u korijenu.

Želim vjerovati kako ćemo u godinama koje su pred nama i Vi ministrice i Vaš sjajan tim s kojim sam imao čast i priliku surađivati u prethodnim godinama kao i svi mi zajedno naći vremena i baviti se ne samo posljedicama nego i uzrocima problema s kojima se suočavamo.

Od specifičnih pitanja za hrvatsku zajednicu istaknuo bih samo dva krupna problema uz spomenutu romsku zajednicu spram koje pripadnici većinskog naroda bilježe visok stupanj etničke distancije, jednako tako veliki ili za nijansu manji stupanj etničke distancije prisutan je u odnosu na hrvatsku zajednicu, a uz nas još i u odnosu na Bošnjake i Albance. Drugi veliki problem s kojim se hrvatska zajednica također suočava jeste odsustvo spremnosti državnih institucija Republike Srbije dosljedno provoditi bilateralni sporazum o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji je potpisan s Republikom Hrvatskom a koji je u Skupštini Republike Srbije i ratificiran», zaključio je Sarić Lukendić.

Ministarka za državnu u pravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je da je Akcioni plan rađen u suradnji s EU i OESS-om i u potpunosti poštuje te standarde. Zahtjev da se taj plan revidira, jer u procesu izrade nisu uvršteni bitni prijedlozi nacionalnih vijeća nacionalnih manjina uputio je predsjedavajući Koordinaciji nacionalnih vijeća nacionalnih manjina Sulejman Ugljanin.

Posle sastanka sa predstavnicima nacionalnih vijeća Ana Brnabić je rekla da je Akcioni plan donijet uz veliku suglasnost i da je potpuno inkluzivan. Ona je podsjetila da je u izradi tog plana do nekog trenutka sudjelovalo i bošnjačko nacionalno vijeće, a da je iz te priče sam sebe isključio.

Direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava dr. Suzana Paunović najavila je da će do kraja mjeseca biti podnijet izvještaj o realizaciji tog plana. Prema njenim riječima, 80 posto mjera je realizirano i plan se provodi sukladno predviđenoj dinamici. «Akcioni plan živi i realizira se u punoj mjeri i u punom obujmu», rekla je Paunović. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju