HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765091


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec listopad   

| 23.10.2016.
XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup u Mađarskoj
 
XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup u Mađarskoj U organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i suorganizaciji s Odsjekom za kroatistiku Instituta za slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Zavodom za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti, u Pečuhu je 21. i 22. listopada održan XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup...

Ovom su se prilikom okupili kroatisti i slavisti, te znastvenici drugih profila iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Slovenije, Austrije, Slovačke, Poljske, Rumunjske, itd.

XIII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup bio je posvećen sljedećim važnim obljetnicama: 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, potom 25. obljetnice Hrvatskoga glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj i na koncu 20. obljetnici Riječi, prvog hrvatskog književnog časopisa u Mađarskoj.

Na najvećem kroatističkom skupu izvan granica Republike Hrvatske, okupilo se sedamdesetak znanstvenika, tematizirajući uloga obitelji Zrinski u hrvatskom, mađarskom i cjelokupnom (srednjo)europskom kontekstu, odnosno uloga i značaj hrvatskih periodičnih tiskanih izdanja (novine, časopisi, godišnjaci, kalendari itd.) u životu hrvatskih nacionalnih manjina, hrvatskoga iseljeništva odnosno cjelokupnoga hrvatskoga kulturnoga prostora od početaka do danas. Organizatori ističu kako je riječ o iznimno važnim obljetnicama za kulturni identitet srednjoeuropskoga (panonskoga) prostora u kojem nastoje i Hrvati u Mađarskoj opstati i dati svoj doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturi.

U programu skupa u svečanoj dvorani Skupštine Baranjske županije predstavljen je zbornik XII. Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa, uz koncert Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors.


 


Pogledajte foto galeriju