HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765092


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 03.11.2016.
Pokopan Lazar Merković
 
Pokopan Lazar Merković Jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika u Vojvodini najstarije generacije Lazar Merković pokopan je jučer u rodnoj Subotici.

«Nesvakidašnja je ličnost bio Lazar Merković, u kulturi vojvođanskih Hrvata. Bio je i ostao jedna od najzaslužnijih osoba za osiguravanje kontinuiteta pisane hrvatske riječi u književnosti, odgajatelj cijelog zbora hrvatskih književnika iz Vojvodine», rečeno je na komemoraciji Merkoviću u subotičkoj Gradskoj kući.

Bio je publicist, kroničar mjesne povijesti, prevoditelj s mađarskog. Jedan je od prvih osnivača Radio Subotice i glavni i odgovorni urednik programa na srpskohrvatskom jeziku od 1968. do 1972. kada zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću biva smijenjen.

Idejni je tvorac projekta i savjetnik Hrvatskog uredništva Radio Subotice ustrojenog 1998.

Ušao je u antologiju hrvatskog pjesništva druge polovice XX. stoljeća sastavljača prof. dr. Stijepa Mijovića Kočana, Skupljena baština, a njegova djela su mu izborila mjesto u antologijama proze i poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 2009. godine u povodu Dana neovisnosti Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji.

Prigodnim govorima od pokojnog Merkovića oprostili su se predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić, generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša i subotički književnik Boško Krstić.

Pokopan je u katoličkom dijelu pravoslavnog groblja u Subotici u prisustvu najbliže rodbine, vodstva hrvatske zajednice u Vojvodini, sunarodnjaka, prijatelja i poštovatelja. (Hina/HNV)


 


Pogledajte foto galeriju