HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 14. prosinac 2018. godine    


Broj posjeta: 698252


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 04.11.2016.
22. Forum manjina u Zagrebu
 
22. Forum manjina u Zagrebu U prostorima Hrvatske matice iseljenika 4. studenog održan je 22. Forum manjina na temu «Mladi u hrvatskim manjinskim zajednicama – sadašnjost i perspektiva». Ovaj se skup redovito bavi problemima hrvatskih manjina u susjednim zemljama...

Skup organizira voditelj Odjela za hrvatske manjine mr. sc. Marin Knezović. Kako mladi pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica mogu sačuvati svoja posebna obilježja, a da se pri tome integriraju u socijalni, ekonomski i kulturni sustav većinskog društva? Kakvu ulogu mogu imati mediji i suvremene komunikacijske tehnologije u očuvanju manjinskog identiteta? Kako u većoj mjeri uključiti mlade osobe u aktivnosti manjinskih zajednica? Ovo su samo neka od pitanja na koja pokušavaju odgovoriti predstavnici manjina i ostali sudionici skupa.

U ime hrvatske zajednice u Srbiji skupu su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, Darko Goranov i Mato Groznica. U radu Foruma sudjelovali su još i Mata Matarić iz somborskog KUD-a «Vladimir Nazor», ravnateljica OŠ «Matija Gubec» iz Tavankuta Stanislava Stantić Prčić te Dražen Ilić iz Hrvatskog kulturnog centra u Novom Sadu.

Stručni skup koji već više od dva desetljeća uspješno organizira Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu je po 22. put okupio predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz Crne Gore, Srbije (Vojvodine), Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Italije (Molisea), Rumunjske i Makedonije. Nedostajali su, iako najmalobrojniji, predstavnici Hrvata iz Bugarske, Kosova i Austrije.

Prije početka skupa sudionike i v.d. ravnateljicu Matice Mirjanu Anu-Mariju Piskulić na Pantovčaku je primila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.


 


Pogledajte foto galeriju