HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765096


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 06.11.2016.
Nova «Ča Grgina huncutarija» u Bunjevačkom kolu u SUbotici
 
Nova «Ča Grgina huncutarija» u Bunjevačkom kolu u SUbotici Obnovljena dramska skupina HKC «Bunjevačko kolo» iz Subotice izvela je večeras prvu predstavu, prema djelu Đure Franciškovića, «Ča Grgina huncutarija», koju je adaptirao i osuvremenio Marjan Kiš.

Glumačka skupina koja objedinjuje mlađe i starije naraštaje, ozbiljno je nasmijala publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila Veliku dvoranu subotičkog «Bunjevačkog kola».

Suvremena ča Grgina huncutarija, koja podrijetlo vuče iz pera subotičkog pisca Đure Franciškovića, ponovno je oživjela pred publikom zahvaljujući Dramskoj skupini Hrvatskog kulturnog centra «Bunjevačko kolo». U Velikoj dvorani HKC-a ispunjenoj do posljednjeg mjesta, smjenjivali su se komični dijalozi likova iz suvremenog života preslikanih u klasičnoj kazališnoj matrici.

U subotičkom je kazalištu, nakon prestanka funkcioniranja drame na hrvatskom jeziku, ipak postojao izričaj na bunjevačkoj ikavici. No, vremenom je, biološkim nestankom glumaca, i to prestalo. Očuvanje hrvatske bunjevačke ikavice prepušteno je amaterskim skupinama. Pitanje je sada mogu li oni iznijeti taj teret.

Prije godinu i pol je započeo intenzivni angažman oko obnove Dramskog odjela. Tom je prilikom odlučeno da će se započeti s komedijom.

Dramska skupina uskoro počinje s postavkom na scenu nove drame, «Skupština na ćoši», u kojoj će glumiti većinom žene. Premijerno izvođenje se očekuje koncem veljače sljedeće godine.


 


Pogledajte foto galeriju