HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 14. prosinac 2018. godine    


Broj posjeta: 698271


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 14.11.2016.
Glazba po digitalnim notama
 
Glazba po digitalnim notama U suradnji Gradske knjižnice Subotica, subotičke Muzičke škole i udruge Festival bunjevački pisama, provodi se projekt «Svjedočanstvo tamburaške pismenosti s početka dvadesetog stoljeća – digitalizacija», a u čijem je okviru održana radionica praktične primjene digitaliziranih rukopisnih nota koje se nalaze u ostavštini i riznici knjižnice.

Učenici su učili kako prepisati note i od njih napraviti kompletne partiture u digitalnom zapisu, uz pomoć programa «Finale» vježbajući na primjeru glazbe Tamburaškog orkestra Radio Beograda iz pismohrane knjižnice koje su digitalizirana putem ovoga projekta. Svladavanje digitalnih nota vodio je profesor tambure Vojislav Temunović.

Subotička knjižnica u svojim riznicama čuva veoma važnu i kvalitetnu zbirku koja se sastoji od 1400 rukopisa nota i pratitura Tamburaškog orkestra Radio Beograda, među kojima su i rukopisi Pere Tumbasa Haje. Knjižnica se prijavila na natječaj resornog ministarstva i nakon dobivanja sredstava pristupilo se procesu digitalizacije ovoga materijala.

Notni zapisi su u cijelosti digitalizirani i sada se radi na njihovoj obradi, kako bi bili dostupni u potrebnom formatu na mrežnoj stranici Gradske knjižnice. Na koncu projekta bit će organizirano javno predstavljanje u obliku izložbe i koncerta. (SJ)


 


Pogledajte foto galeriju