HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765104


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec studeni   

| 23.11.2016.
Dramatičan položaj Hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj
 
Dramatičan položaj Hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj U Zagrebu je održan okrugli stol o položaju hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj u europskim integracijama Srbije i izgradnji stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Predstavnici obje manjine vrlo su dramatično opisali svoj položaj. Ako se pitanje manjina dobro rješava, puno lakše se rješavaju i neka druga otvorena pitanja, poručio je posebni savjetnik hrvatske predsjednice Mate Granić.

Predstavnik hrvatske manjine u Srbiji, parlamentarni zastupnik Tomislav Žigmanov upozorio je da se položaj Hrvata u Srbiji rapidno pogoršao. Nema više dnevnog radijskog programa na hrvatskom jeziku na subotičkom radiju, zastupljenost Hrvata u policiji pet puta je manja od zastupljenosti u popisu stanovništva, od 200 zaposlenih ili imenovanih u subotičkoj gradskoj upravi Hrvata ima – troje.

«Tako velika i tako radikalna isključenost do sada nakon devedesetih godina nije viđena. S time je povezano i pitanje nevidljivosti u području javnosti, čak i kada su u pitanju etnički motivirana nasilja i govor mržnje – kao da postoji cijela jedna strategija da se prešućuje ono što se događa kada je u pitanju etnički motivirano nasilje spram Hrvata. Posljednji slučaj kada je Josip Bukovac pretučen u Apatinu može biti ogledni primjer kako su javni mediji prešućivali tu vrstu brutalnog etničkog incidenta», kaže Žigmanov.

Zalaganje i interes Hrvatske ključni su za rješavanje problema Hrvata u Srbiji, jer oni nemaju vlastite političke predstavnike, pa nemaju ni političku moć sami riješiti te probleme, kaže Žigmanov. Što se financija tiče, od Hrvatske dobivaju milostinju, a od Srbije pola milijuna eura, što je manje od 10 eura po Hrvatu u Srbiji, i daleko manje od iznosa koji po članu zajednice od Hrvatske dobiva srpska zajednica u Hrvatskoj.

Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Saša Milošević je kazao kako je stanje u obje zemlje najgore od rata, a da su hrvatska manjina u Srbiji i srpska u Hrvatskoj prve žrtve svakog pogoršanja odnosa. (RSE/HNV)


 


Pogledajte foto galeriju