HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766345






Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec travanj   

| 11.04.2017.
Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture ostaje jedini izborni predmet

Na dugotrajnoj sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta (NPS), kojoj je prisustvovao predsjednik Izvršnog odbora (IO) Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Darko Sarić Lukendić, usvojen je prijedlog nastavnog plana za 5. i 6. razred osnovnih škola.

Ovim se prijedlogom kao obvezni predmet uvodi Informatika a ukidaju svi izborni predmeti osim predmeta Materinji jezik s elementima nacionalne kulture, koji je ostao jedini izborni predmet. Na ovaj način konkurentski odnos između informatike i predmeta Materinji jezik s elementima nacionalne kulture, koji je postojao proteklih godina, kao i status ovog predmeta trebali bi biti promijenjeni i to na bolje.

Ovo je važan korak u pravcu afirmacije nastave na jezicima nacionalnih manjina, ističe Sarić Lukendić.

Na istoj je sjednici usvojen i prijedlog Minerve Trajlović Kondan, članice NPS u ime Koordinacije nacionalnih vijeća, kojim se daje pravo izučavati ovaj predmet svim učenicima koji osnovnu nastavu pohađaju na srpskom jeziku, što bi trebalo unaprijediti procedure anketiranja učenika i roditelja, te utjecati na povećanje učenika u nastavi ovog predmeta. Zahvaljujući ovoj odluci učenici koji upisuju peti razred u rujnu 2017. godine, u nastavi na srpskom jeziku, moće će se opredijeliti za izučavanje predmeta Materinji jezik s elementima nacionalne kulture na jednom od 14. jezika nacionalnih manjina. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju