HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766356


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 18.05.2017.
Poziv ministru na hitnu reakciju glede programa obrazovanja
 
Poziv ministru na hitnu reakciju glede programa obrazovanja Komisija za obrazovanje Koordinacije nacionalnih vijeća održala je sastanak NSNM Romske zajednice, u čijem je radu u ime HNV sudjelovao predsjednik IO HNV Darko Sarić Lukendić.

Koordinacija će na prijedlog ove Komisije zatražiti hitan sastanak s ministrom Šarčevićem, u cilju prevladavanja problema nastalih uslijed brisanja većeg broja obrazovnih profila koji se u srednjim školama otvaraju na jezicima nacionalnih manjina, budući da sličan problem imaju i mađarska zajednica, kojoj je brisano sedam profila, kao i bošnjačka i slovačka zajednica. Za hrvatsku zajednicu ovo je pitanje od iznimne važnosti, jer je u odnosu na prvobitni prijedlog Plana upisa, na koji je HNV dàlo pozitivno mišljenje, sada, suglasnost na otvaranje odjela u srednjoj medicinskoj školi u Subotici izostalo.

Budući da je na posljednjoj sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta (NPS) izostalo razmatranje Programa za nacionalne dodatke, za šest nacionalnih manjina, među kojima je i hrvatska, uz pravno protuzakonito obrazloženje predsjednika Lipkovskog, a kako su ovi Programi čekali da se uvrste na dnevni red NPS dulje od tri mjeseca, stekli su se uvjeti da ministar Šarčević, koristeći diskreciono pravo ministra, dà suglasnost na ove programe. Na sastanku je dogovoreno da se Programi za nacionalne dodatke hitno proslijede ministru na odobrenje, budući da tijelo mjerodavno za njihovo donošenje to odbija učiniti uz pravno neutemeljeno obrazloženje. Predstavnik HNV-a očekuje da Programi za nacionalne dodatke budu odobreni u najkraćem roku, čime će se steći uvjeti za tiskanje nacionalnih dodataka za udžbenike za osnovnu školu.

Na tragu izmjena nastavnih planova za peti razred osnovne škole, uslijed čega kao jedini izborni predmet ostaje materinji jezik s elementima nacionalne kulture, Koordinacija će na ovaj usuglašen prijedlog zatražiti hitan sastanak s ministrom Šarčevićem u cilju pripreme anketiranja učenika i roditelja za nastavu iz ovog predmeta. «Tražimo da se nastava na svim jezicima nacionalnih manjina iz ovog predmeta, ponudi kao mogućnost u svim školama na području Republike Srbije, što do sada nije bio slučaj. Za hrvatsku je zajednicu ovo pitanje iznimno važno jer je mogućnost pohađanja nastave na hrvatskom jeziku dostupna tek manjem broju Hrvata. Podsjećamo da je prošle godine ovo anketiranje rađeno više puta uz brojne probleme», kaže Darko Sarić Lukendić

On je izrazio uvjerenje da bi se slični problemi ove godine mogli izbjeći uz dogovor s ministrom i usuglašavanje Uputa o formiranju odjeljenja i grupa, koje se od strane ministra dostavlja školama. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju