HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 765103


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 20.05.2017.
Održana 58. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća
 
Održana 58. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća U Subotici je 19. svibnja održana 58. sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). Na dnevnom redu bila su poglavito kadrovska pitanja.

Vijećnici HNV-a imenovali su profesoricu, diplomiranu građevinsku inženjerku Miru Tumbas za dopredsjednicu ovoga tijela za područje Subotice. Na tu je dužnost izabrana zbog ostavke dosadašnje potpredsjednice Vesne Prćić koja je također napustila i mjesto člana i predsjednice Upravnog odbora NIU «Hrvatska riječ». Umjesto nje, u upravu Hrvatske riječi imenovana je dužnosnica HNV-a psihologinja Jasna Vojnić.

Kadrovska pitanja rješavana su i u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), gdje je za v.d. ravnatelja imenovan dosadašnji – Tomislav Žigmanov.

Vijeće je usvojilo Strategiju razvoja kulture kao temeljni radni dokument HNV-a koji se drži glavne značajke stanja kulture hrvatske zajednice u Srbiji i daje temeljne smjernice za razdoblje do 2021. godine.

Negativnu ocjenu vijećnika dobio je prijedlog plana upisa učenika u srednje škole u Subotici jer ni poslije više godina insistiranja nije omogućeno otvaranje odjela na hrvatskom jeziku u Srednjoj medicinskoj školi u ovome gradu.

HNV je odlučilo poduprijeti svojega člana Mirka Paulića iz Nikinaca i dati preporuku za njegovo uposlenje, koje pravo godinama ne uspijeva ostvariti. Sumnja se da je riječ o njegovoj javnoj očitovanju o nacionalnoj pripadnosti. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju