HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2018. godine    


Broj posjeta: 628854


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 05.07.2017.
Natjecanje risara u subotu u Đurđinu
 
Natjecanje risara u subotu u Đurđinu Natjecanje risara, koje se održava u okviru manifestacije «Dužijanca 2017», bit će organizirano u subotu, 8. srpnja, na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu. Domaćini manifestacije bit će Lazar i Slavica Cvijin...

Tradicionalno Natjecanje risara ove godine se održava po 50. put. Manifestacija svake godine počinje u ranim jutarnjim satima, u 6 sati okupljanjem risara na njivi, najavili su organizatori.

«Ove godine očekujemo oko 25 risarskih parova, koji će se natjecati, i 5 parova mlađe generacije, koji će revijalno kositi, te ih nećemo ocjenjivati» rekao je najavljujući manifestaciju direktor Udruge bunjevačkih Hrvata «Dužijanca» Marink Piuković. On dodaje da je za sve natjecatelje i posjetitelje, pripremljen čuveni risarski ručak, odnosno slanina, domaći kruh i luk, koji će se služiti na balama od slame. «Tako da je za sve koji dođu, dovoljno samo ponesti bricu i mogu objedovati», dodaje u šaljivom tonu Piuković.

Početak Natjecanja risara označit će gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, u 9 sati. Osim takmičenja, organizatori su, kao atraktivan sadržaj, istaknuli košenje žita na starim kosačicama, natjecanje u kuhanju tarane, u kojem će sudjelovati 12 ekipa, i posjet bunjevačkom Etno salašu, koji se nalazi u blizini njive.

Također, za najmlađe će biti održan poseban program - dječje igre na strnjiki «Kasalisica», kao i folklorni nastup. Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja bit će proglašeni u 12 sati, nakon čega će uslijediti svečana už-na za risare i goste.

Zainteresirani sugrađani, koji budu željeli prisustvovati ovoj tradicijskoj manifestaciji, u Đurđin će moći stići i autobusima Subotica-Transa, koji iz Subotice polaze u 7 sati ujutro, a iz Đurđina se vraćaju u 12 sati i 10 minuta.


 


Pogledajte foto galeriju