HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 617009


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 30.06.2017.
Pola milijuna eura za kuću bana Jelačića u Petrovaradinu
 
Pola milijuna eura za kuću bana Jelačića u Petrovaradinu Srbija će osigurati sredstva u visini od 530 tisuća eura za realizaciju projekta obnove rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koji je pripremila Republika Hrvatska.

Objavljeno je to nakon susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na marginama samita u Dubrovniku o procesu za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Josip Jelačić, rođen u Petrovaradinu, na području današnje Srbije. Jelačić je bio ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine, ujedno i jedan od najznačajnijih političara u cijeloj hrvatskoj povijesti. Zaslužan je za ukidanje kmetstva, ali i sazivanje prvih izbora za Hrvatski sabor. Hrvatska ga slavi kao nacionalnog heroja.

Vučić je, nakon sastanka s Grabar-Kitarović, potvrdio da će Srbija osigurati sredstva za njegovu realizaciju. «Riječ je o velikom novcu, ali ćemo ga naći da to pitanje riješimo, što je dobar signal za Hrvate», rekao je Vučić novinarima.

Osim o izgradnji Jelačićeve kuće, dvoje predsjednika razgovarali su i o pitanjima od značaja za srpsku manjinu u Hrvatskoj, odnosno hrvatsku manjinu u Srbiji.

«Nastavit ćemo konkretnu suradnju. Predstavnici kabineta će razmjenjivati posjete. Gledat ćemo to na najkonkretniji način rješavati, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osjećaju kao građani tih zemalja. Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Vjerujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju», uvjeren je Vučić.

Govoreći o udžbenicima za djecu pripadnike hrvatske manjine u Srbiji, rekao je kako postoje problemi «za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku».

«Smatramo da rukopisi na materinjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo to riješiti», naglasio je Vučić.

Grabar-Kitarović je rekla kako će nastaviti suradnju, razgovore na temelju Subotičke deklaracije, temeljem dobre volje obiju strana i «vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti imati rezultate u korist naših naroda i država kao i sveukupnih odnosa na Jugoistoku Europe», poručila je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije


 


Pogledajte foto galeriju