HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 617947


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec lipanj   

| 29.06.2017.
Šokci i baština ove godine u Somboru
 
Šokci i baština ove godine u Somboru Grad Sombor bio je domaćinom ovogodišnje Zajedničke manifestacije vojvođanskih udruga Hrvata Šokaca «Šokci i baština». Udruge od Berega do Bača ugostila je Udruga građana «Urbani Šokci» iz Sombora.

Svaka udruga odabrala je ono što najbolje predstavlja zajednicu iz koje dolaze. Berežani su tako prikazali zaboravljeni običaj košuljare, koji je bio dio nekadašnjih bereških šokačkih svatova. Članice Ženske pjevačke skupine «Kraljice Bodroga» KUDH-a Bodrog pokazale su se u punom sjaju, a Sonćani su za ovu prigodu odabrali berbanske običaje stare stotinjak godina. Šaljivim prikazom sarane (sprovoda, pokopa) uoči korizme članovi udruge «Matoš» iz Plavne nasmijali su sve gledatelje. Šokci iz Bača, okupljeni u udrugi «Tragovi Šokaca», dočarali su susret žena na sokaku koje su se okupile radi plećki (ogovaranja).

Osim šokačkih udruga iz Podunavlja, predstavio se i mješoviti šokačko-bunjevački tamburaški sastav iz Sombora pod vodstvom profesora Đure Parčetića, članovi literarne sekcije HKUD-a «Vladimir Nazor» iz Sombora, recitatori UG «Urbani Šokci» i gosti iz Novog Sada, ŽPS HKUPD-a «Stanislav Preprek».

Manifestaciju Šokci i baština otvorila je konzulica prvog reda Konzulata Republike Hrvatskoj u Subotici Evica Milanović. «Prisutnost izaslanstva Hrvatske na ovoj manifestaciji znak je za nas da nismo sami i da će suradnja između Srbije i Hrvatske biti uspješna, ali uz naše sudjelovanje», kazao je ovom prigodom zastupnik u Skupštini Srbije i v. d. ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Manifestaciji je prisustvovao i dožupan Osječko-baranjske županije Goran Ivanović Lac, koji je najavio da će Osječko-baranjska županija ubuduće pomagati ovu manifestaciju.

Manifestaciji Šokci i baština prisustvovali su i drugi dužnosnici hrvatske zajednice i Grada Sombora.

Manifestacija «Šokci i baština» održava se od 2008. godine, a svake godine domaćin je druga šokačka udruga. Ovu manifestaciju Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji. HNV je, uz potporu ZKVH-a, pokrovitelj ove manifestacije, a potporu su dali i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Sombor.


 


Pogledajte foto galeriju