HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2018. godine    


Broj posjeta: 628854


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 02.07.2017.
Završena filmska radionica za djecu u Tavankutu
 
Završena filmska radionica za djecu u Tavankutu Filmska radionica «Kad se male ruke slože», koju je organizirala Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, Osnovnom školom Matija Gubec i istoimenim Hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvom iz Tavankuta, te Inovativnom mrežom iz Subotice održana je na Etno salašu «Balažević» u Tavankutu od 18. do 28. lipnja.

Tijekom 10 dana radionicu je pohađalo 16 učenika, koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku (od čega, 15 učenika od V. do VIII. razreda i jedan srednjoškolac), po osmero iz Tavankuta i Subotice. Njihovi predavači bili su redatelji Branko Ištvančić iz Zagreba (rodom iz Tavankuta) i Zoltán Siflis iz Subotice, kao mentori za dokumentarni film, redateljica iz Zagreba Irena Škorić, kao mentorica za kratki igrani film, te montažeri Miklós Farkas iz Subotice i Mario Vuković iz Zagreba.

Polaznici radionice učili su o filmu, filmskoj kulturi, filmskom jeziku, kako se piše scenarij, ali su također i gledali filmove i analizirali ih. Tijekom trajanja radionice polaznici su napravili i četiri kraća filma: dokumentarno-reportažni «Magareće godine» autorice Vanje Vuković i Katarine Ivanković Radak; dokumentarni film «Priskakanje vatre», čiji je autor David Vujković Lamić; kratki igrani film «Tajna drvene kućice» autorice Marije Šarčević, te zajednički dokumentarac o samoj radionici «Making of».

Premijerna projekcija očekuje se u Tavankutu prvoga vikenda nove školske godine. Filmsku radionicu su financijski pomogli Zaklada Adris, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Ministarstvo kulture Srbije. (HNV/HR)


 


Pogledajte foto galeriju