HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 18. srpanj 2018. godine    


Broj posjeta: 628855


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec srpanj   

| 12.07.2017.
Dužijance u Bajmaku i Žedniku
 
Dužijance u Bajmaku i Žedniku Svečanom misom zahvalnicom u crkvi sv. Petra i Pavla u Bajmaku je 9. srpnja proslavljena Dužijanca. Nositelji bajmačke zahvale Bogu za žetvu i novi kruh bili su bandaš Željko Vari, bandašica Emina Mihaljević te mali bandaš Filip Šindrić i mala bandašica Dora Gabrić. Svetu je misu predvodio mons. dr. Andrija Anišić, uz koncelebraciju župnika vlč. Zsolta Bendea.

Propovijed je održao msgr. dr. Anišić, koji je i kao predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata «Dužijanca» naglasio da je bitno u zajedništvu zahvaljivati Bogu i pohvaljivati čovjeku. «Dužijanca nas treba zbližavati, a ne dijeliti. Zahvaljujući njoj svi trebamo biti jedni drugima bliži».

U večernjim je satima u dvorištu župe organizirano Bandašicino kolo.

Iste večeri u prepunoj crkvi sv. Marka u Žedniku je misu u povodu dužijance predvodio vlč. Dražen Dulić uz koncelebraciju domaćina župe vlč. Željka Šipeka i vlč. Miroslava Orčića.

Čast da ove godine budu bandaš i bandašica u Žedniku pripala je Davoru Pandžiću i Tatjani Poljaković, uz pratnju malog bandaša i bandašice Luke Dózsai i Martine Vukov.

Osim mnoštva vjernika iz samog sela i okolice, mladih u nošnji i «kraljica», misi su prisustvovali gradski bandaš i bandašica Luka Gabrić i Ana Ivanković Radak.

Bandašicino kolo održano je navečer ispred Doma kulture u Žedniku. (HNV/HR)


 


Pogledajte foto galeriju