HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615921


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 12.08.2017.
Nema realizacije unaprjeđenja odnosa SR-HR u praksi
 
Nema realizacije unaprjeđenja odnosa SR-HR u praksi Niti godinu dana od Deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije ništa nije primjenjeno, ističe se u članku koji objavljuje dnevni list «Danas».

Nedostatak političke volje je istinski razlog zašto problem političke zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u parlamentu nije riješen niti godinu dana od potpisivanja Deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, smatra predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov...

On, u razgovoru za ovaj list, podsjeća da su predstavnici hrvatske manjinske zajednice tada predložili da se u Srbiji primjeni model zastupljenosti manjina koji je već na snazi u Hrvatskoj.

«U Tavankutu, na sastanku dvaju predsjednika republika s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, bilo je riječi o svim problemima i izazovima s kojima se srbijanski građani hrvatske nacionalnosti suočavaju. Među njima, spomenuto je i neriješeno pitanje političke participacije, tj. garantiranih mandata u predstavničkim tijelima vlasti na svim nivoima te u izvrsnom dijelu na regionalnoj i lokalnoj razini - model koji postoji u Hrvatskoj za manjine. U tom smislu, predstavnici hrvatske manjine su posebno istaknuli da je to i međunarodno preuzeta obveza Srbije - to se izričito navodi u članu 9 međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije iz 2004.», kaže Žigmanov i dodaje da se do danas ništa od dogovorenog nije primjenilo, ocjenjujući da je za sve nedostajalo političke volje.

Nakon više od godinu dana od simboličnog susreta na mostu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, vladajuće političke strukture u obje zemlje nisu uradile ni približno dovoljno kako bi se dogovori s papira implementirali u realnom prostoru i vremenu.

Žigmanov smatra da je nedopustivo da građani Srbije hrvatske nacionalnosti nemaju zastupnike u državnim institucijama.

«Sam sporazum ne spominje broj garantiranih mjesta već ističe da će se «osigurati zajamčena mjesta» u navedenim segmentima vlasti, ono što danas imaju Srbi u Hrvatskoj - tri zastupnika u Saboru, 10-ak dožupana i više od 40 dogradonačelnika ili zamjenika načelnika općina! A gdje su u odnosu na takvo zakonsko rješenje Hrvati u Srbiji? Ne sudjeluju u procesima odlučivanja», ukazuje Žigmanov.

Kako kaže, česti sukobi između dužnosnika dvije države i njihove zapaljive izjave ne pridonose normalizaciji odnosa između nekada zaraćenih strana. Žigmanov smatra da situacija na terenu ne oslikava sporazume koji se vrlo često potpisuju.

«Deklaracija je bila izraz dobre volje da se obnovi i proširi normalizacija odnosa između Hrvatske i Srbije, što je djelomice i postignuto, napose kada je riječ o izravnoj bilateralnoj komunikaciji. No, ne treba se zavaravati, sve je to daleko od poželjnog i potrebitog, ne samo kada je riječ o položaju Hrvata u Srbiji ili Srba u Hrvatskoj. Toga su ponajbolji primjeri događaji oko Oluje i poruke koje su se upućivale javnosti. One su, naime, predaleke od duha Deklaracije», zaključuje u razgovoru za Danas predsjednik DHSV-a Tomislav Žigmanov.


 


Pogledajte foto galeriju