HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 615921


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec kolovoz   

| 14.08.2017.
Središnjom proslavom bunjevačkih Hrvata završena «Dužijanca 2017»
 
Središnjom proslavom bunjevačkih Hrvata završena «Dužijanca 2017» U katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici, održana je središnja proslava manifestacije bunjevačkih Hrvata «Dužijanca 2017.».

Po starom bunjevačkom običaju najbolji bandaš i bandašica, predali su kruh gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu. Svečanom događaju prisustvovao je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici slavi više od 100 godina. Ona je izraz vjere i kulture, svojevrstan spoj molitve i zahvale, običaja i kulturnih vrijednosti. Ona ima svoj izvorni oblik koji označava završetak sretno obavljenog posla, risa na njivi, gdje je bandaš glavni nositelj posla u žetvi koji se završava u veselju. Kad je kosidba gotova i ris završen, mlađa, spretnija risaruša bi na njivi isplela vijenac od žita bandašu koji mu je stavljen na šešir.

Običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a naročito na urodu pšenice, oblikovan je u svečanu, dostojanstvenu priredbu koja plijeni i zrači ljepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću.


 


Pogledajte foto galeriju