HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 616457


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 08.09.2017.
Nedostaju savjeti za međunacionalne odnose
 
Nedostaju savjeti za međunacionalne odnose Srbija je Akcionim planom za poglavlje 23 preuzela i obvezu promovirati uspostavljanje i djelotvorno funkcioniranje savjeta za međunacionalne odnose u svim lokalnim sredinama s etnički mješovitim stanovništvom, ali savjeti nisu zaživjeli u praksi, iako je njihovo osnivanje predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi usvojenom prije deset godina. To su danas rekli sudionici skupa na kome je Zaštitnik građana Zoran Pašalić predstavio Poseban izvještaj o savjetima za nacionalne manjine.

Pašalić je, kako prenosi Tanjug, rekao da izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi treba preciznije definirati odredbu kako bi svaki pripadnik nacionalne manjine znao što znači nacionalna ravnopravnost, ali i bolje organizirati savjete u mješovitim sredinama gdje su i formirani.

Od 72 mješovite sredine u Srbiji, savjeti su osnovani u 53, a osim jednog, u 2016. mnogi nisu održali nijednu sjednicu, kaže ombudsman i dodaje da se oni sastaju samo kada se dogode neki međunacionalni incidenti.

«Njihov konstantan rad i njihova afirmacija je cilj Zaštitnika građana», poručuje Pašalić.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da je u tijeku procedura usvajanja izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, a pomoćnica ministra Ivana Antić očekuje da taj prijedlog uskoro utvrdi Vlada Srbije.

Izmjene zakona, kaže, idu u smjeru preporuka Zaštitnika građana, i navodi da će se Poseban izvještaj o savjetima za međunacionalne odnose uzeti u obzir prilikom kreiranja politika u tom području.

V.D. direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava dr. Suzana Paunović rekla je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, te da to potvrđuju i izvještaji međunarodnih tijela, ali i da smo svjesni da pojedine odredbe zakona nisu zaživjele u praksi i ostale su mrtvo slovo na papiru.

Paunović je rekla da je, prema podacima Kancelarije, samo u 16 jedinica lokalne samouprave postojalo aktivno djelovanje savjeta za međunacionalne odnose.

Smatra da Poseban izvještaj ombudsmana o savjetima za međunacionalne odnose ima posebnu težinu jer daje smjernice i preporuke Vladi Srbije, ali je i dobar alat za lokalne samouprave u rješavanju problema na terenu.

Ministrica pravde Nela Kuburović rekla je da su dobri međunacionalni odnosi temelj za razvoj tolerancije, koja je jedna od osnovnih vrijednosti suvremenog društva.

Kuburović navodi da je zato važno da na lokalnom nivou postoji tijelo koje će omogućiti da se razmatraju pitanja međuetničkih odnosa i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, ali i da to nije u dovoljnoj mjeri zaživjelo, na što ukazuje i izvještaj ombudsmana.

Ministrica kaže da je Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina predviđeno niz zakonodavnih i institucionalnih promjena i mjera za unapređivanje tolerancije, razumijevanja i suradnje.

Posebno je naglasila značaj Zaštitnika građana koji je, kaže, uz druga neovisna tijela zauzeo važno mjesto u Poglavlju 23.

Navela je i da su predviđene mjere za jačanje kapaciteta Zaštitnika građana koje se već realiziraju kroz kontinuirano popunjavanje radnih mjesta u toj instituciji, kao i kroz izmjene Zakona o zaštitniku građana koje će ojačati njegovu nezavisnost i unaprijediti učinkovitost.

Kuburović kaže da je važno i ispunjavati preporuke ombudsmana, te navodi da je Ministarstvo pravde postupajući po preporukama pokrajinskog ombudsmana izmijenilo Javnobilježničku tarifu, čime su pripadnici nacionalnih manjina oslobođeni troškova prevođenja i angažiranja tumača.


 


Pogledajte foto galeriju