HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. lipanj 2018. godine    


Broj posjeta: 618083


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 13.09.2017.
Paunović: Provođenje Akcijskog plana za manjine se redovito prati
 
Paunović: Provođenje Akcijskog plana za manjine se redovito prati Kancelarija za ljudska i manjinska prava redovito prati provođenje aktivnosti iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, priopćila je direktorica dr. Suzana Paunović i dodala da je 63 posto dospjelih aktivnosti za ovo izvještajno razdoblje realizirano ili se uspješno realizira.

Otvarajući sastanak u povodu predstavljanja Četvrtog izvještaja o provođenju Akcionog plana, Paunović je navela da od 74 nositelja aktivnosti njih 13 nije dostavilo svoje priloge, od kojih je sedam vijeća nacionalnih manjina, prenosi Tanjug. Ona je rekla da će resorni ministri na vladinom Savjetu za nacionalne manjine dati informaciju o provedenim i planiranim aktivnostima.

Podsjetila je da je Kancelarija nastavila s unapređivanjem sustava izvještavanja o provođenju Akcionog plana i da Izvještaj sadrži i podatke o provođenju aktivnosti na lokalnoj razini. U proces izvještavanja je, kako navodi, uključeno i 76 jedinica lokalne samouprave i 53 savjeta za međunacionalne odnose.

Najavila je da će se u predstojećem razdoblju Kancelarija usmjeriti na daljnje unapređenje sustava praćenja Akcionog plana, ističući da će se nastaviti s potporom svim osobama koje sudjeluju u procesu izvještavanja, radi unapređenja njihova rada i međusobne suradnje.

Dr. Paunović je najavila da će tijekom ovoga mjeseca biti održane obuke diljem Srbije za kontakt osobe iz jedinica lokalnih samouprava.

Kako je priopćeno iz Kancelarije, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da ministarstvo u suradnji s nacionalnim vijećima radi na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

Oko 60 sudionika skupa je konstatiralo da je, zahvaljujući provedenim obukama, poboljšana kakvoća samog izvještavanja, navodi se u priopćenju i napominje da su sastanku prisustvovali predstavnici državnih tijela i institucija, neovisnih tijela, međunarodnih organizacija i nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.


 


Pogledajte foto galeriju