HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 24. svibanj 2019. godine    


Broj posjeta: 766332


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec rujan   

| 21.09.2017.
Srijemci Srijemu
 
Srijemci Srijemu Središnja manifestacija hrvatskih srijemskih udruga «Srijemci Srijemu», koja je u subotu, 16. rujna, održana u Kulturnom centru u Staroj Pazovi, još jednom je potvrdila da je zamisao pokrenuta prije pet godina s ciljem povezivanja srijemskih udruga i prezentiranjem hrvatske kulturne baštine ispunila očekivanja.

Sada se sa sigurnošću može reći da je, kako u organizacijskom smislu tako i po kvaliteti izvedbe programa i broju sudionika, manifestacija dostigla zavidnu kvalitetu, što su potvrdili i sudionici programa i gledatelji te večeri.

Pokrovitelj i organizator manifestacije «Srijemci Srijemu» su Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i domaćin HKPD «Tomislav» iz Golubinaca.

«Mi Golubinčani kao dobri domaćini trudili smo se da ovo veče izgleda skoro besprijekorno. Nadam se da smo ispunili očekivanja. Kao domaćini smo prezadovoljni organizacijom, a tako i nastupom svih udruga koje su sudjelovale. Drago mi je da se ova manifestacija održava i da je iz godine u godinu sve uspješnija i nadam se da će ona imati dugu tradiciju», istaknuo je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.

Poruku ohrabrenja srijemskim Hrvatima uputio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić:

«Manifestacija hrvatskih kulturnih udruga pokrenuta prije pet godina se doista ustalila. Plašili smo se da to ne bude samo pokušaj na početku. No, ona je zaživjela, postala tradicionalna i srijemske udruge su je prihvatile kao svoju. I to je radost ne samo srijemskih Hrvata, nego i svih ostalih Hrvata u Vojvodini i Srbiji. Kao što je poznato, srijemski Hrvati su najteže prošli devedesetih godina, ni krivi ni dužni, s obzirom na to da nisu sudjelovali u ratu. Njihova jedina krivnja je bila njihova etnička pripadnost. Ovo je poruka prije svega srijemskim Hrvatima da su ta vremena bez obzira na sve, nepovratno iza nas. Ovo je ujedno i poruka ohrabrenja da slobodno izražavate svoju nacionalnu pripadnost, njegujete svoj jezik, običaje, tradiciju i da tamo gdje postoji mogućnost koristite službenu upotrebu svog jezika, čuvate svoju kulutru. U tom smislu ja vas pozivam da ostvarujete svoja manjinska prava i ohrabrujem vas da pozivate i druge da to koriste». (HR)


 


Pogledajte foto galeriju