HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715392


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec prosinac   

| 11.12.2017.
Bogatstvo Srbije kroz etničku raznolikost na jednom mjestu
 
Bogatstvo Srbije kroz etničku raznolikost na jednom mjestu Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca treba podsjetiti na načela jednakosti i ravnopravnosti koja su promovirana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Dan ljudskih prava u Srbiji je obilježen manifestacijom «Složni mozaik Srbije».

Manifestacije poput sajma manjina pridonose prevladavanju predrasuda i gajenju raznolikosti. Pripadnici manjinskih zajednica predstavili su se onim čime se najviše ponose, kažu organizaori.

Postoji dobar zakonodavni okvir koji regulira i čuva položaj nacionalnih manjina. Ipak nisu prevladani svi problemi. Meho Omerović iz Odbora za ljudska i manjinska prava rekao je da nažalost još uvijek postoji određen stupanj mržnje, određen stupanj ekstremizma u našem društvu protiv koga se svi mi moramo boriti - posebno nosioci najvažnijih institucija.

«Nitko ne smije biti iznad zakona, nitko ne smije ugrožavati život ili pravo nekoga drugoga samo zato što je različit», rekao je Omerović.

U Srbiji žive pripadnici 26 nacionalnih manjina. Malo je zemalja, kažu mjerodavni, koje se mogu pohvaliti takvim bogatstvom ali i manjinskom politikom kakvu vodi Srbija.

Država financira rad nacionalnih savjeta, a poslije niza godina aktiviran je i poseban proračunski fond za njih. U godini koja je na izmaku, radilo se na realizaciji Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

«Niti jedna odluka koju je Vlada Srbije donijela, nije donesena a da nacionalne manjine u njezinom kreiranju nisu sudjelovale i nisu rekle svoje mišljenje o tome. To jest politika Srbije - dijalog, razumijevanje, tolerancija», rekla je dr. Suzana Paunović, direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Predstoji usvajanje izmjena Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina. Pred zastupnicima će se, najavljuju mjerodavni, naći na proljetnom zasjedanju Narodne skupštine.


 


Pogledajte foto galeriju