HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715392


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec prosinac   

| 15.12.2017.
Proslavljeno 15 godina HNV-a i obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji
 
Proslavljeno 15 godina HNV-a i obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila je 15. obljetnicu utemeljenja i formiranja prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). U isto vrijeme proslavljeno je i 15 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji. Posebni gosti u ovom povodu, hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i njezin srbijanski kolega Mladen Šarčević najavili su na bilateralnom susretu u Subotici nastavak rada na poboljšanju obrazovanja na hrvatskom u Srbiji. Tijekom proslave su dodijeljene nagrade HNV-a za doprinos u kulturi, obrazovanju i za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici.

Korak po korak do rezultata činilo je proteklih petnaest godina u radu Hrvatskog nacionalnog vijeća, istaknuto je pored ostalog na svečanoj akademiji u subotičkoj Gradskoj kući koje je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće, u povodu petnaest godina od njegova utemeljenja. U isto vrijeme bila je to prilika proslaviti petnaest godina od početka nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji u osnovnim i deset godina u srednjim školama.

«Ma koliko da nam se činilo da tapkamo u mjestu, ipak se možemo s ponosom osvrnuti na proteklih petnaest godina», podsjetio je u ovom povodu predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić. 2002. godine održani su prvi izbori za HNV i tada je započelo službeno nacionalno-manjinsko poglavlje hrvatske zajednce u Srbiji. Započelo je obrazovanje na hrvatskom jeziku, a postupno su pristizali i udžbenici. Slično je bilo i s ostala tri područja kulturne autonomije, podsjetio je u osvrtu predsjednik HNV-a.
U posljednje dvije godine HNV je u prva tri najbolja vijeća u Srbiji, u smislu doprinosa europskim integracijama, gdje je čak i najaktivnije.

Udžbenici za srednje škole na hrvatskom jeziku u Srbiji bit će digitalni i učenici bi ih trebali dobiti do početka sljedeće školske godine, najavili su u Subotici hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezin srbijanski kolega Mladen Šarčević. Dvoje ministara su na prvom bilateralnom susretu dogovorili da se problemi dviju nacionalnih zajednica rješavaju recipročno. Prethodno je ministrica Divjak posjetila HNV i razgovarala s čelnicima zajednice.

Uz brojne visoke goste iz Srbije i Hrvatske, na svečanosti pred oko dvjesto gostiju uručene su godišnje nagrade Hrvatskog nacionalnog vijeća za doprinos u obrazovanju, kulturi i za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici.

Petnaesti prosinca hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna praznika u Srbiji, kada je 2002. održana izbornička skupština prvoga saziva hrvatskog nacionalnog vijeća.


 


Pogledajte foto galeriju