HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715391


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec prosinac   

| 16.12.2017.
U Subotici održan skup o radnom tekstu Nacrta Zakona o nacionalnim savjetima
 
U Subotici održan skup o radnom tekstu Nacrta Zakona o nacionalnim savjetima Pretposljednje javne konzultacije o radnom tekstu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, održane su u Subotici. U radu skupa sudjelovali su predstavnici radne skupine, državne uprave, Pokrajinske vlade, Sjevernobačkog upravnog okruga, vijeća nacionalnih manjina i političkih stranaka.

Hrvatsko nacionalno vijeće zastupao je predsjednik dr. Slaven Bačić.

Radna skupina sada putem ciklusa zajedničkih konzultacija i dijaloga s predstavnicima državnih tijela, lokalnih samouprava i nacionalnih vijeća, želi čuti i mišljenja drugih relevantnih čimbenika. Predstavnici nacionalnih vijeća iznijeli su niz primjedaba na Nacrt teksta Zakona, posebno na činjenicu da nisu bili uključeni u njegovo kreiranje.

«Nacionalna vijeća su dobila konačnu definiciju, odnosno punu pravnu formulaciju, a kao takvi entiteti u našem sustavu imaju mogućnost predlagati ali nemaju mogućnost odlučivati u drugim mjerama osim provoditi vlastite ovlasti koje su vezane za pojedine dijelove sustava. Uzeli smo u obzir racionalnije i bolje upravljanje financijama i dalju depolitizaciju vijeća», izjavio je državni tajnik Ivan Bošnjak.

Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina trebao bi se naći u Skupštini Srbije u prvom kvartalu naredne godine. Pored ovog Zakona bit će izmijenjeni i Zakoni o službenoj uporabi jezika i pisma i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.


 


Pogledajte foto galeriju