HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 23. siječanj 2019. godine    


Broj posjeta: 715411


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec prosinac   

| 16.12.2017.
Hrvatska ministrica obrazovanja u HNV-u
 
Hrvatska ministrica obrazovanja u HNV-u Ministrica obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Blaženka Divjak, posjetila je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), u okviru obilježavanja petnaeste obljetnice od uvođenja obrazovanja na hrvatskom jezik u Srbiji i petnaeste obljetnice od utemeljenja HNV-a. Tom je prilikom istaknuta potreba proširenja mreže srednjih škola, rješavanje nedostatka udžbenika za srednje škole u nastavi na hrvatskom jeziku, te o problemu jezičnih kompetencija nastavnog kadra u odjelima na hrvatskom jeziku.

Proširenje mreže srednjih škola je već deset godina neriješena preporuka Međuvladina mješovita odbora, a udžbenici za srednje škole mogu se riješiti i na drugi način osim tiskanja, prenio je informacije sa sastanka predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.

Osim potrebe za reciprocitetom u pogledu osiguravanja manjinskih prava u dvije susjedne zemlje, ministrica Blaženka Divjak je ukazala i na pitanje lektorata kao jednom od koraka prema katedri za hrvatski jezik na nekom od sveučilišta u Srbiji. «To bi nam omogućilo da se usvoji uporaba standardnog hrvatskog jezika i tako se pomogne učiteljima i nastavnicima koji drže nastavu na hrvatskom jeziku, da imaju priliku svoje jezične kompetencije usavršiti», rekla je hrvatska ministrica.

Ministrica Blaženka Divjak je kasnije u bilateralnom sastanku razgovarala sa svojim srbijanskim kolegom Mladenom Šarčevićem. Prije sastanka obišli su hrvatske odjele u subotičkoj Gimnaziji. (HNV)


 


Pogledajte foto galeriju