HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727183


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec siječanj   

| 24.01.2018.
Plenković u Banskim dvorima primio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji
 
Plenković u Banskim dvorima primio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u utorak, 23. siječnja u Zagrebu u Banskim dvorima s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji o položaju i statusu zajednice te projektima i programima koji se provode uz potporu hrvatske vlade. Plenković je izrazio očekivanja da će Srbija ispuniti svoje obveze, prenose mediji.

Premijer Plenković razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Slavenom Bačićem i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim.

Izravni povod za današnji susret bio je skori sastanak Međuvladina mješovitog odbora (MMO) koji prati provedbu bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina.

Pozitivnim je ocijenjeno što će se nakon višegodišnje stanke 30. i 31. siječnja 2018. održati sastanak MMO-a za praćenje sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom. Plenković je istaknuo da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za hrvatsku vladu te izrazio očekivanje da će Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze.

«Sedmi sastanak tog odbora bit će za koji dan u Srbiji, a oni se naizmjenično održavaju u Hrvatskoj i Srbiji», rekao je predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zahvalili su premijeru Plenkoviću na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici u prigodi održavanja svečane akademije (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su Plenkovića i o projektima te programima koje provode uz potporu Hrvatske, koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava značajna sredstva za njihovo djelovanje.

Uz predsjednika hrvatske Vlade na sastanku su bili i potpredsjednica te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. (HNV/mediji)


 


Pogledajte foto galeriju