HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727174






Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec siječanj   

| 26.01.2018.
Hrvatska riječ proslavila 15. obljetnicu
 
Hrvatska riječ proslavila 15. obljetnicu Otvorenjem izložbe fotografija naslovnica tjednika i središnjom proslavom na Otvorenom sveučilištu, proslavljena je 15. obljetnica od izlaska prvog broja obnovljene Hrvatske riječi.

NIU «Hrvatska riječ» prva je profesionalna institucija Hrvata u Srbiji, utemeljena Odlukom Skupštine AP Vojvodine 2002. godine, s ciljem informiranja pripadnika hrvatske manjinske zajednice na hrvatskom jeziku. Osnivačka prava 2004. godine prenesena su na Hrvatsko nacionalno vijeće.

Koncepcija tjednika «Hrvatska riječ» mijenjala se tijekom 15 godina. Ipak, ona je prepoznatljiva po tome što prati događanja u hrvatskoj zajednici u Srbiji, a uključuje teme iz politike, društva, kulture, tradicije, identiteta, službene uporabe jezika i pisma te obrazovanja.

Resorno tajništvo Pokrajinske vlade izdvaja značajna sredstva za potporu sredstvima javnog informiranja u Vojvodini. Ove godine izdvojeno je oko 340 milijuna dinara, od kojih je oko 83,2 posto usmjereno na potporu glasilima na jezicima nacionalnih manjina.

U NIU «Hrvatska riječ» ima 17 zaposlenih i oko 100 vanjskih suradnika, tiska se u tiraži od 1.500 primjeraka i prosljeđuje diljem Vojvodine. Uz novine, izdaje se mjesečni podlistak za djecu «Hrcko» i za mlade «Kužiš?». Od 2005. godine, NIU «Hrvatska riječ» pokreće izdavačku djelatnost u okviru koje je do sada objavljeno 65 knjiga.


 


Pogledajte foto galeriju