HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727184


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 11.02.2018.
Žigmanov u «Nedjeljom u dva»
 
Žigmanov u «Nedjeljom u dva» Uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb gost emisije «Nedjeljom u dva» bio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov. Govoreći o problemima Hrvata u Srbiji, rekao je da su najsiromašiniji Hrvati na svijetu oni u Vojvodini, kao i da bi se on, da je Vučić, ispričao za štetu u ratu. Ova vlast je, kaže također, napravila iskorak za Hrvate u Vojvodini.

Žigmanov je rekao da se odnos službene vlasti prema hrvatskoj zajednici u Vojvodini ogleda između ostalog u situaciji službene proslave na koju nitko nije došao od delegacije iz Beograda. Na pitanje «kinji» li netko Hrvate u Srbiji, kaže da su Hrvati tamo objekti negativnih politika, građani države u kojoj se puno toga negativnog veže uz Hrvatsku, kao i da su objekti prešućivanja.

Kao primjer navodi kako građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, gdje je bio na božićnom domjenku, dođe sam vrh državne strukture. «Kod nas na dan zajednice 15. prosinca prije dvije godine nije došao ni portir neke ustanove. To je ipak na simboličnom planu jedna vrlo negativna gesta jer vam država šalje vrlo jasnu poruku da niste dostojni odaziva», komentirao je. Ipak, pomakom smatra činjenicu da je sutra, prilikom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u izaslanstvu Republike Srbije koje će razgovarati s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović.

Smatra da je sutrašnji Vučićev posjet Hrvatskoj više nego potreban jer neodrživo je po njemu da dvije susjedne zemlje, s istim ciljevima, ne surađuju na rješavanju otvorenih problema, i ne samo to - da nemaju izravnu komunikaciju na najvišim razinama.

Treba li Vučićeva isprika biti uvjet za njegov dolazak u Hrvatsku? «Da sam na njegovom mjestu, ja bih to učinio», kaže Žigmanov. «Mislim da je isprika za određenu vrstu čina, bez obzira kako ju kvalificirali, za koje se smatra da su nanosili u određenom trenutku štete, jest najmanje što se može očekivati», dodao je.

Žigmanov kaže i da Hrvati u Vojvodini, otkako je Vučić postao predsjednik Srpske napredne stranke, premijer i predsjednik Republike, nikada nisu imali bilateralni susret s njim.

On je kao nedopustivo ocijenio miješanje države Srbije u identitetski spor Hrvata i Bunjevaca. «Ja sam Bunjevac i Hrvat, slobodan i liberalan», kaže za sebe.


 


Pogledajte foto galeriju