HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 22. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727928


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec veljača   

| 20.02.2018.
Vučić: Za hrvatsku manjinu u Srbiji stižu bolja vremena
 
Vučić: Za hrvatsku manjinu u Srbiji stižu bolja vremena Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

«Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena. Hrvati se ne smiju osjećati ugroženim u Srbiji», rekao je Vučić na sastanku, prenosi N1.

Danas je u Beogradu dogovoreno rješavanje nekih konkretnih problema – bit će izgrađen most u Monoštoru kod Sombora, dogovoreno je i uređenje infrastrukture u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, kao što je uređenje Doma kulture u Tavankutu te rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine više su nego zadovoljni izašli sa sastanka koji su opisali kao srdačan i plodonosan, javlja reporter N1.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je novinarima poslije sastanka da je razgovor bio «plodonosan i srdačan», da je Vučić pozitivno odgovorio na sve njihove inicijative i odredio nositelje aktivnosti i rokove.

Žigmanov je rekao da je na sastanku pokrenuto nekoliko inicijativa za probleme s kojima se suočava hrvatska zajednica kao što su komunalna infrastruktura u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, izgradnja mosta kod Sombora, «privođenje namjeni» rodne kuće bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, uređenje Doma kulture u Tavankutu.

On je dodao da je bilo riječi i o osjetljivim pitanjima kao što je memoriranje žrtava 90-ih godina u vojvođanskom dijelu Srijema, kao i uključivanju predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, prije svega na pokrajinskoj razini.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude za manje od mjesec dana.

Predsjednik Vučić se u Beogradu odvojeno sastao i s izaslanstvom Saveza udruženja obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji su uoči sastanka najavili da će od njega tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalim tijekom Domovinskog rata, kao i da utiče na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

Vučić je prenio članovima obitelji nestalih tijekom rata u Hrvatskoj da će «državna tijela Srbije učiniti sve da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvjetljavanju njihovih sudbina».

Predsjednica Saveza udruženja obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je nakon sastanka da je Vučić obećao da će se njegov kabinet na tjednoj razini baviti pitanjem nestalih osoba, prenijela je Hina. (N1/HNV)


 


Pogledajte foto galeriju