HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727174


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec travanj   

| 10.04.2018.
Dr. Bačić: Srbija novim zakonima smanjuje prava vijeća nacionalnih manjina
 
Dr. Bačić: Srbija novim zakonima smanjuje prava vijeća nacionalnih manjina Umjesto jačanju, Srbija će izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima pridonijeti slabljenju institucionalnog položaja nacionalnih vijeća - zastupničkih tijela nacionalnih manjina, smatra predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić. Predsjednik HNV-a ističe da je najproblematičniji prijedlog o «depolitizaciji nacionalnih vijeća».

«Državna tijela predlažu da ubuduće član nacionalnog vijeća ne može biti član rukovodećih tijela političke stranke, kao što su predsjednik, predsjedništvo, izvršni odbor i slično. Ovakvo rigidno ograničenje u pravnom poretku Srbije nije predviđeno ni za jedno drugo izabrano tijelo, počevši od predsjednika države, pa do skupštinskih lokalnih samouprava, budući da najviši državni predstavnici i tijela pokrajinske i lokalne samouprave mogu biti članovi tijela političkih stranaka», ukazuje predsjednik Bačić.

Bačić dodaje kako je to protivno elementarnim postavkama o demokratskom izbornom procesu: manjinska vijeća biraju se na izborima, svaki izborni proces je politički, a osnovni čimbenici izbornog procesa jesu političke stranke. Bačić je istaknuo kako se ovom prijedlogu tijekom konzultacija protivio veliki broj predstavnika nacionalnih vijeća, jer je logično očekivati da manjinske stranke sudjeluju u izborima za manjinska vijeća i da njihovi najistaknutiji članovi mogu biti i vijećnici ukoliko to žele.

«Usporedbe radi, na primjeru Hrvatske to bi značilo da članovi tijela Samostalne srpske demokratske stranke ne mogu biti članovi vijeća srpske nacionalne manjine, što ne postoji u hrvatskim zakonima. Takvo ograničenje ne postoji ni u tijelima manjinske samouprave u Mađarskoj, gdje i Hrvati i Srbi imaju svoja manjinska samoupravna tijela, od lokalnih do državne razine», zaključuje.

Po riječima predsjednika dr. Bačića, HNV će se nastaviti protiviti takvim izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima zbog zabrinutosti da bi one mogle smanjiti stečena prava manjina i ograničiti pravo na manjinsku samoupravu. Zakon o nacionalnim vijećima usvojen je 2009. u Skupštini Srbije. On definira da nacionalna vijeća predstavljaju nacionalnu manjinu u području obrazovanja, kulture, obavještavanja na jeziku nacionalne manjine i službene uporabe jezika i pisma.


 


Pogledajte foto galeriju