HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727179


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec travanj   

| 12.04.2018.
Potvrda postojanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini
 
Potvrda postojanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini Presudom suda u Den Haagu Vojislavu Šešelju, potvrđeno je postojanje šire politike koja je vođena početkom devedesetih godina spram Hrvata u Vojvodini, kaže predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov. On ukazuje kako pravda jest zadovoljena, no da se i drugi zločini spram Hrvata u pokrajini trebaju primjereno procesuirati.

Žalbeno vijeće je potvrdilo ono što su predstavnici hrvatske zajednice, žrtve dio nevladinih organizacija oduvijek govorili, da je zločina nad Hrvatima u Vojvodini devedesetih godina bilo i da to nisu bili izolirani slučajevi nego dio širih politika koje su se u to vrijeme vodile, ističe Tomislav Žigmanov. «Na taj način je pravda djelomice namirena i također zadovoljština kada su u pitanju žrtve. Ono što mislim da je također važno jest da je ovom odlukom vrlo jasno određeno tko je vinovnik zločina i nositelj odgovornosti spram Hrvata koji su živjeli na teritoriju Vojvodine. Vojvodina nije bila dio prostora na kojemu se vodio rat, a Hrvati ovdje niti na koji način nisu doveli u pitanje lojalnost državi u kojoj žive». Žrtve su drugim riječima bile nevine, zaključuje Tomislav Žigmanov.

I na koncu ali ne manje važno jest da na tom simboličnom planu moramo u politikama suočavanja s prošlošću koje tek trebaju uslijediti, insistirati da se i druge žrtve i drugi zločini također primjereno procesuiraju, kaže Žigmanov. «Treba stalno isticati da slučaj Hrtkovci nije bio jedini, da su Kukujevci bili mjesto gdje se događalo još više ubojstava i da je cijelo selo etnički očišćeno, a da još uvijek nije bilo procesa niti ishoda koji bi one koji su ubijali i koji su protjerivali i vršili etničkoj nasilje doveli pred lice pravde».

Žigmanov u tome smislu smatra da će ta vrsta satisfakcije biti jednako potrebna kada je riječ o budućnosti ovih prostora i u kontekstu suočavanja s prošlošću.


 


Pogledajte foto galeriju