HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 20. veljača 2019. godine    


Broj posjeta: 727174


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec travanj   

| 14.04.2018.
Održana 73. redovita sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća
 
Održana 73. redovita sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) smatraju da izmjene zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koje predlažu državna tijela ne donose boljitak nacionalnim zajednicama u Srbiji. Stoga je na sjednici HNV-a održanoj u četvrtak, 12. travnja u Subotici usvojeno deset prijedloga kojima se želi korigirati nacrt novoga zakona koji je na aktualnoj javnoj raspravi. Osim toga, utvrđen je popis udruga koje bi trebale dobiti financijsku potporu prema natječajima koje su raspisala republička, pokrajinska i lokalna mjerodavna tijela.

Usvojenim prijedlozima izmjena Nacrta zakona o nacionalnim vijećima nastoji se ublažiti učinak novina, za koje u HNV-u smatraju kako će one više štetiti nego će manjine od njih imati koristi. To se prije svega odnosi na zabranu strankama nacionalnih manjina sudjelovanja u izborima za nacionalne savjete.

Zakonska svrha stranaka nacionalnih manjina jest zaštita i unaprjeđenje njihova položaja, ponovo je podcrtao predsjednik dr. sc. Slaven Bačić. Također je istaknuto kako je razvidno da su kaznene odredbe gotovo isključivo rezervirane za nacionalne savjete. Čini se stoga da je temeljna intencija zakonodavca ne omogućavanje ostvarivanja manjinskih prava već njihovo ograničavanje ovim zakonom. Neke od odredaba su toliko restriktivne da nemaju nikakvo utemeljenje u praksi, rečeno je također.

Zeleno svjetlo na sjednici dobio je i revidirani plan rada i poslovanja Hrvatske riječi. Vijećnici su na koncu sjednice dali pozitivno mišljenje o kandidatima za članove školskog odbora u osnovnim školama u Vajskoj i Plavni.


 


Pogledajte foto galeriju