HNV - Hrvatsko nacionalno vijeće republike Srbije  
   HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U REPUBLICI SRBIJI 21. listopad 2018. godine    


Broj posjeta: 672222


Arhiva aktualnosti   

Aktualnosti za mjesec svibanj   

| 03.05.2018.
U HNV-u održan akreditovani stručni skup za nastavni kada
 
U HNV-u održan akreditovani stručni skup za nastavni kada Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u suradnji s Pedagoškim zavodom Vojvodine organiziralo je akreditiran stručni skup - konferenciju pod nazivom «Hrvatski standardni jezik i zavičajna književnost». Cilj stručnog skupa je jezično usavršavanje nastavnog kadra u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji, a okupio je više od 40 odgajatelja, učitelja i nastavnika.

«Prvi put nakon 15 godina, konačno je organiziran akreditiran stručni skup. To je veoma važno za naše nastavnike koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku, obzirom da će dobiti uvjerenja o savladanom programu stručnog skupa, što znači da će dobiti poene koji su obvezatni za njihov portfolio prema pravilniku o stručnom usavršavanju. S druge strane, značaj ovoga stručnog skupa ogleda se u započetom jezičnom stručnom usavršavanju kadra koji je u nastavi na hrvatskom jeziku. Planiramo organizirati ovakve stručne skupove svake godine dva puta, a svi bi trebali biti usmjereni na jezično stručno usavršavanje kadra, jer smatramo da je to najveća potreba», izjavila je Margareta Uršal, dopredsjednica Odbora za obrazovanje u Hrvatskom nacionalnom vijeću.

Pedagoški zavod Vojvodine je pokrajinska institucija koja daje akreditaciju odnosno dozvolu za rad i održavanje ovakvih stručnih skupova. Koliko su ovakvi skupovi važni i značajni, istaknula je dr. sc. Violeta Petković iz Pedagoškog zavoda Vojvodine.

«Jako je značajno što smo danas ovdje, jer Hrvatsko nacionalno vijeće održava jedan važan stručni skup odnosno konferenciju na kojoj će se čuti njegovanje hrvatskog jezika. Nadamo se da će ovakvih stručnih skupova biti sve više i više i da će hrvatska nacionalna manjina pokazati svoju jačinu i imati što više stručnih skupova na kojima se može čuti što oni zapravo rade i koje interese imaju. Na ovom stručnom skupu nastavnici mogu steći jedan poen, jer se tako cijeni ovaj vid stručnog usavršavanja. No, taj jedan poen ne znači da je ovaj stručni skup manje važan u odnosu na obuke koje nose znatno više poena», rekla je dr. sc. Violeta Petković.

Predavači na stručnom skupu su bili prof. dr. sc. Sanja Vulić sa Sveučilišta u Zagrebu (Kadetra za hrvatski jezik i književnost), prof. Katarina Čeliković i prof. Sanja Dulić.


 


Pogledajte foto galeriju